TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

U delima Radovana Vlahovića sačuvana autentičnost banatskog duha

Sanja Milenković | 8. septembar. 2021. | 11:20 | Kultura

U delima Radovana Vlahovića sačuvana autentičnost banatskog duha

U galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu proteklog vikenda održana je promocija 3 knjige u izdanju pomenute ustanove kulture. U pitanju su zbirke pripovedaka „Sve je u glavi“ i „Pun mesec i harmonika“, autora Radovana Vlahovica, kao i knjige pod nazivom „Panonsku ti dušu pružam-kritička razmatranja kratke proze Radovana Vlahovićaˮ, autorke Milane Poučki. U svojim pričama, Vlahović oživljava jednoličnu, a opet toliko bogatu svakodnevicu prosečne paorske porodice u Banatu tokom 20. veka, govoreći ujedno o  čovekovoj težnji da se vraća u prošlost, ali i o njenim segmentima koji u nama jednako bude melanholiju i radost.

Prezentujući svoj rad na blogu i društvenim mrežama, Vlahović još jednom uspešno stvara sponu između moderne tehnologije i onog suštinskog u nama, uprežući, kako kaže, savremena sredstva u kola literature i umetnosti koju stvara.

Na promociji su, pored autora knjiga, govorile još i Senka Vlahović, umetnička direktorica Banatskog kulturnog centra i književnica Jelena Đorđević koja knjigu priča “Sve je u glavi” opisuje kao omanji roman namenjen svim generacijama kom pojedinosti iz piščeve prošlosti daju autobiografsku notu.

Da su arhaični, književno ne toliko ispravni izrazi, ono što Radovana Vlahovića izdvaja od drugih i doprinosi autentičnosti i verodostojnosti događaja o kojima piše, slaže se i književnica, Milana Poučki.

Njena knjiga „Panonsku ti dušu pružam-kritička razmatranja kratke proze Radovana Vlahovićaˮ, sadrži 10 zbirki priča biranih antologijski, izdavajajući u njoj ono što je smatrala najupečatljivijim i najvrednijim u radu Radovana Vlahovića, uz kritički osvrt na pomenuto štivo.

Ostale vesti iz ove kategorije