TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi" otvorena do 18. septembra

Sanja Milenković | 6. septembar. 2021. | 11:42 | Kultura

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi" otvorena do 18. septembra

U galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba pod nazivom "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi", autorke Nataše Bulatović. Ovom postavkom, u okviru manifestacije "Dani srpske kulture u Rusiji", 2011. godine obeležena je stogodišnjice smrti Lava Nikolajeviča Tolstoja i dva velika jubileja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, 190 godina od rođenja i 130 godina od smrti. Izložbu u Novom Bečeju organizovalo je Društvo srpsko - ruskog prijateljstva "Vološinov”, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, čime su na jedinstven način obeležena 2 veka od rođenja Dostojevskog.

Pomenuta izložba predstavlja jedan od segmenata koji povezuju ova dva naroda, a njena uloga naročito je značajna kao potpora u obrazovanju mladih, naročito učenika srednje škole, koji će u narednom periodu imati priliku da je posete i iz nje na potpuno drugačiji način upoznaju lik i dela dva najveća uma ruske i svetske književnosti.

Na otvaranju izložbe govorio je i bivši profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Zoran Subotički, ističući njenu autentičnost u tome što klasična dela Tolstoja i Dostojevskog prikazuje u potpuno drugačijoj formi, kroz film i teatar.

Potpuno razumevanje dela Tolstoja i Dostojevskog iziskuje zrelost i hrabrost ulaska u avanturu samoispitivanja i podrazumeva prihvatanje sopstvene ljudskosti i pogrešivosti, zaključio je profesor Subotički.

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi" biće otvorena do 18. septembra.

Ostale vesti iz ove kategorije