TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Gojko Đogo laureat ovogodišnje „Pesničke republike“

Danilo Gurjanov | 23. avgust. 2021. | 11:02 | Kultura

Gojko Đogo laureat ovogodišnje „Pesničke republike“

Prema sloganu „Svet treba da peva, a ne da ratuje“, Banatski kulturni centar je 21. avgusta, po šesti put, organizovao književnu manifestaciju „Pesnička republika“ u Novom Miloševu. U okviru manifesatacije kao dobitnik ovogodišnje nagrade „Gramata pesničke republike“ proglašen je književnik, pesnik i esejista, Gojko Đogo. U okviru konkursa „Propuštena prilika“ za knjigu koja objavljena u poslednjih pola veka, a nikada nije bila nagrađena, Đogo je „Gramatu pesničke republike“ dobio za knjigu „Vunena vremena“ u izdanju Prosvete iz Beograda 1981. godine. Dobitnik iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje dodeli, te će mu nagrada biti uručena naknadno u Beogradu, ali se sledećom porukom obratio organizatoru:

„Zahvaljujem na „Gramati Pesničke republike”! Hvala žiriju koji je između tolikih, vrednih, na različite načine skrajnutih dela, izabrao „Vunena vremena”. Hvala Banatskom kulturnom centru što i u ovo „oskudno”,  da ne kažem „vuneno” vreme, brižno neguje svoju Republiku, valjda jedinu takvu „državu” u celom svetu. Silno se radujem što sam uvršten među njene povlaštene državljane i žalim što me zdravlje sprečilo da danas budem sa vama. Na mnogaja ljeta!“, poručio je Đogo.

O nagradi je ove godine odlučivao žiri u sastavu: Simon Grabovac, predsednik „Pesničke republike“, Radovan Vlahović,  njen osnivač i Senka Vlahović, članica Vlade „Pesničke republike“.

Pored Grabovca i Vlahovića prisutnima se obratio i Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej koja je podržala manifestaciju, a u okviru koje se čula i himna „Pesničke republike“ - Banatsko kolo u izvođenju harmonikaša Dušana Popova Duke iz Novog Miloševa.

Prema tradiciji, u okviru manifestacije održan je i pesnički maraton u kom je učestovalo oko 50 pesnika iz okruženja. Pesme učesnika biće objavljene u zajedničkom zborniku u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Ostale vesti iz ove kategorije