TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Danas je Dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu

Danilo Gurjanov | 2. avgust. 2021. | 10:48 | Društvo

Danas je Dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu

Povodom Dana sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu koji se u Evropi obeležava 2. avgusta, Udruženje Roma Novi Bečej izdalo je saopštenje koje prenosimo u celosti:

„Na ovaj dan, 1944. godine u gasnim komorama takozvanih „Ciganskih logora“, pogubljeno je 4.300 Sinta i Roma. Ovaj datum je postao simbol za Holokaust nacističke Nemačke nad preko 500.000 Sinta i Roma u okupiranoj Europi. Prema odluci Evropskog parlamenta 2015. godine, 2. avgust je proglašen Evropskim danom sećanja, a od zemalja članica Evropske unije se još uvek traži da taj datum u svojim zemljama proglase Danom sećanja na Holokaust nad Sintima i Romima.

Udruženje Roma Novi Bečej koje kroz projekat nemačke fondacije „SEĆANJE, ODGOVORNOST I BUDUĆNOST” (EVZ) podržava Rome i Romkinje žrtve Holokausta, ovim putem se obraća javnosti, udrženjima i donosiocima odluka da se pomenuti zločini ne zaborave, zanemare i negiraju, jer su odlično tlo za razvijanje rasizma i diskriminacije prema Romima u svakodnevnom životu.

Udruženje Roma Novi Bečej poziva institucije, posebno Ministarstvo obrazovanja, da se Romi kao žrtve genocida nađu u istorijskim podacima udžbenika i da se ojača dijalog o priznavanju žrtava i zajedničkom stradanju Srba, Roma i Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Sećanje na Sinte i Rome, žrtve nacističkog genocida je sastavni deo našeg identiteta, ujedinjen sa očekivanjem da države u kojima Roma i Sinti žive konačno nedvosmisleno i dugoročno osude anticiganizam, antisemitizam i rasizam.

Sećamo se svih žrtava...“, stoji u saopštenju.

Ostale vesti iz ove kategorije