TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeleženo 115 godina od rođenja Aleksandra Berića

Danilo Gurjanov | 14. jun. 2021. | 11:32 | Društvo

Obeleženo 115 godina od rođenja Aleksandra Berića

Predstavnici opštine Novi Bečej i Rečne flotile Vojske Srbije i ove godine položili su vence na spomen-bistu Aleksandra Berića na Tiskom keju u Novom Bečeju. To je učinjeno u nedelju, 13. juna, na dan kada je pre 115 godina u Novom Bečeju rođen Aleksandar Berić, komandant bojnog broda „Drava“, heroj Aprilskog rata koji je svoj život dao za slobodu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, poginuvši 12. aprila 1941. godine u blizini današnjeg Čelareva, odbivši da napusti brod koji je tonuo, a kojim je komandovao.

Berić je jedan od najvećih heroja koje je Novi Bečej ikada iznedrio, istakao je ovom prilikom predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović.

Počast komandantu Beriću odata je i sa Tise, trubnim znakom rečnog patrolonog broda „Jadar“ koji je označio početak polaganja venaca na Berićevu bistu, što je sada već tradicija, potvrdio nam je poručnik fregate u Rečnoj flotili Vojske Srbije, Dragan Spasojević.

Više saznajte u video prilogu!

Bista Aleksandra Berića na Tiskom keju u Novom Bečeju svečano je otkrivena u avgustu 2017. godine, a ime ovog heroja danas krasi i kasarnu Rečne flotile Vojske Srbije u Novom Sadu.

Ostale vesti iz ove kategorije