TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležena stogodišnjica od dolaska Harkovskog instituta u Novi Bečej

Danilo Gurjanov | 21. maj. 2021. | 10:40 | Društvo

Obeležena stogodišnjica od dolaska Harkovskog instituta u Novi Bečej

Harkovski devojački institut osnovan je aprila 1812. godine, kao prosvetno-vaspitna ustanova za devojke plemićkog porekla. Sto godina kasnije, 1912. godine preimenovan je u Harkovski institut pod imenom svog pokrovitelja, Marije Fjodorovne, udovice imperatora Aleksandra III. Pod naletom boljševika, ceo institut je novembra 1919. godine upućen na jug, a nakon dugog i teškog puta, koji su obeležili glad i hladnoća, 4. marta 1920. godine stigao je u Novi Bečej. Harkovski institut koji su pohađale mlade Ruskinje bio je smešten u današnjoj zgradi novobečejske srednje škole.

Obeležavajući stogodišnjicu od dolaska Harkovskog ženskog instituta u Novi Bečej, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ iz Novog Bečeja postavilo je danas ploču sa nazivom instituta na ruskom jeziku koja sada krasi upravo zgradu Srednje škole u Novom Bečeju. U ovom događaju su im se pridružili predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ruskog doma iz Beograda, lokalne samouprave i Pokrajinske vlade koju je predstavljala Zorica Milićević iz pokrajinskog sekretarijata za privredi i energetiku. Prisutnima su se obratili Aleksej Arsenjev, najpoznatiji hroničar ruske dijaspore u Srbiji i Aleksandar Mojić, predsednik Društva „Vološinov“.

Ploču su otkrile Tatjana Vlaškalin u ime Društva „Vološinov“ i Kira Mihalovna Pačulidzeva čija majka je bila jedna od polaznica Harkovskog ženskog instituta u Novom Bečeju.

Više saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije