TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Žetva pšenice u punom zamahu, prinosi do 4,5t

Redakcija TV Novi Bečej | 2. jul. 2017. | 15:50 | Poljoprivreda

Žetva pšenice u punom zamahu, prinosi do 4,5t

Prvi rezultati žetve ranih sorti pšenice pokazuju da će prinosi zbog kasnih rokova setve biti u proseku oko 4,5t po ha, što znači da će biti manji do 25% u odnosu na prošlu godinu. Na kojim površinama je u Novom Bečeju zasnovana proizvodnja strnih žita  i kakva su očekivanja od ovogodišnje žetve, rekla nam je Dušanka Dujin, predsednika ZZ „Vranjevo“ iz Novog Bečeja.

Otkupna cena ovogodišnjeg roda pšenice, koja se kreće od 16,00-16,50 din/kg bez pdv-a i koju kupci u Srbiji obrazlažu kao realnu, jer je takva i u okruženju, ratari smatraju izuzetno nepovoljnom, kaže za našu televiziju Davor Klecin, poljoprivredni proizvođač  iz opštine Bač.

Nakon prošlonedeljnih najava da će pšenicu kupovati po ceni od 16din/kg, Vlada Srbije na predlog Ministarstva poljoprivrede utvrdila je cenu od 18,00 dinara za interventni otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda. Zainteresovano registrovano komercijalno poljoprivredno porodično gazdinstvo ili zemljoradnička zadruga prijavljuje se elektronski Produktnoj berzi, Novi Sad, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 časova, počev od 04. jula 2017. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije