TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Svečano otvoreni poljoprivredni inkubatori za mlade u Kumanu

Redakcija TV Novi Bečej | 27. jun. 2017. | 18:56 | Poljoprivreda

Svečano otvoreni poljoprivredni inkubatori za mlade u Kumanu

Omladinski klub Novog Bečeja u partenrstvu sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat), danas je u prostorijama Mesne zajednice Kumane organizovao skup povodom svečanog otvaranja poljoprivrednih inkubatora i završetka projekta „Poljoprivredni inkubator za mlade na selu“. Ovom prilikom svečano su potpisani ugovoru između opštine Novi Bečej i lica koja su ostvarila pravo na korišćenje poljoprivrednih inkubatora, a to su Livija Perić, Duško Matić i Stefan Varadinac.

Nakon potpisivanja ugovora usledio je obilazak poljoprivrednih inkubatora gde smo iskoristili priliku da se upoznamo sa mladim povrtarima i saznamo sa kakvim planovima zpočinju proizvodnju.

Suštinska svrha projekta je u tome da se pruži nov koncept edukacije i podrške i da se promoviše na primeru prvih stanara u inkubatoru, a da nakon perioda od 2 godine oni budu dovoljno samostalni da sami započnu biznis. U iste inkubatore primiće se tada novi „stanari“ i ideja  je da Opština Novi Bečej u budućnosti postane jedna od vodećih Vojvođanskih opština po proizvodnji povrća u plastenicima te na taj način postane interesantna za potencijalne investitore u oblasti povrtarstva. Ovako osmišljen koncept direktno i indireknto može dovesti do zapošljavanja preko 50 mladih na teritoriji opštine.

Projekat je trajao 6 meseci, a njegova ukupna vrednost iznosila je 2.916.700,00 dinara. Finansijska sredstva Ministarstva omladine i sporta iznosila su 1.916.700,00 dinara, dok je Opština Novi Bečej sufinansirala projekat u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije