TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Prva prihrana pšenice u toku

Redakcija TV Novi Bečej | 20. februar. 2017. | 14:53 | Poljoprivreda

Prva prihrana pšenice u toku

U zavisnosti od vremenskih prilika poljoprivrednici prvu prihranu pšenice obavljaju najčešće sredinom ili krajem februara. S obzirom na povoljne vremenske uslove, prva prihrana u novobečejskom ataru već je u odmakloj fazi, potvrdio nam je Milan Stojšin, član Opštinskog veća opštine Novi Bečej zadužen za poljoprivredu. Stojšin ističe da je drugu prihranu potrebno sprovesti već za mesec dana, odnosno sredinom marta, pre intenzivnog porasta stabla, no, kako naglašava, to ipak u najvećoj meri zavisi od vremenskih prilika na terenu.

Kada je optimalan rok za setvu pšenice u pitanju, Stojšin kaže da ju je idealno bilo obaviti od 10. do 25. oktobra. Postoji ukupno šest rokova od po deset dana, tako da setva praktično počnije 1. oktobra, a završava se najkasnije do 20. novembra. Ukoliko se seje kasnije, na svakih dodatnih deset dana, potrebno je upotrebiti deset posto više semena.

Prema trenutnom stanju pšenice, u smislu oštećenja koja su se na njoj javila, usled golomrazice i nedostatka snega koji bi je zaštitio, Stojšin kaže da će ovogodišnji prinos verovatno biti umanjen.

Još jedna od agrotehničkih mera koju ovih dana treba primeniti jeste valjanje, i to glatkim valjkom ili kembridžom, savetuje Stojšin. Na ovaj način dolazi do sabijanja vlage i njenog boljeg iskorišćenja.

Ostale vesti iz ove kategorije