TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Predavanje Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin

Redakcija TV Novi Bečej | 7. februar. 2017. | 20:37 | Poljoprivreda

Predavanje Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin

Savetodavci Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin danas su u prostorijama Mesne zajednice Novi Bečej organizovali stručno predavanje za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače.Prisutnima su se obratili Gordana Aćimac, dipl inženjer stočarstva, Tatjana Mironović, dipl inženjer zaštite bilja, Ilija Bjelić, magistar, savetodavac u ratarskoj proizvodnji kao i Ivana Vasilijić, dipl inženjer ratarstva, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, Savetodavna služba AP Vojvodine. Predavanju je prisustvovao i  Milan Stojšin, član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

Gordana Aćimac, diplomirani inženjer stočarstva je prisutnima pričala o sistemu držanja goveda. Podsetila je prisutne o aktuelnim subvencijama za stočare i istakla da su po košnici pčela subvencije  povećane na 720 dinara, subvencije za krmače povećane  sa 7.000 na 10.000 dinara, dok će neumatičene krave imati prava na subvencije u iznosu od 5.000 dinara. Jedna od novina je da će se od ove godine  subvencije dobijati i za kvalitetne bikove,  ovnove, jarčeve i nerastove.

Tatjana Mironović, diplomirani inženjer za zaštitu bilja ovom prilikom je Novobečejcima pričala o uticaju pesticida na ukupnu brojnost polinatora. Cilj ovog predavanja po njenim rečima, nije bilo to da ukažu na štetnost pesticida, jer je danas teško zamisliti intenzivnu proizvodnju i postizanje visokih prinosa bez primene pesticida, niti da optuže pčelare da ne vode računa o svojim pčelinjacima, već inicijativa da se pokrene međusobna saradnja.

Pesticidi su štetne materije po žive organizme, ali kada se koriste u kontrolisanim dozama, na određeni način, propisan zakonom, kao i u određenim rokovima, onda ne predstavljaju veći problem.

 

Ostale vesti iz ove kategorije