TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Nakon 70 godina obnovljen spomenik Crvenoarmejcima na Tiskom keju

Danilo Gurjanov | 24. septembar. 2021. | 7:59 | Društvo

Nakon 70 godina obnovljen spomenik Crvenoarmejcima na Tiskom keju

Uoči obeležavanja još jedne godišnjice od oslobađanja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu od okupatorskih snaga 4. oktobra, spomenik podignut u spomen Crvenoarmejaca na Tiskom keju koji su 1944. godine dali svoje živote za slobodu meštana Novog Bečeja, postavljanjem novih ploča sa imenima stradalih vojnika obnovljen je i vraćen u svoje originalno stanje nakon 70 godina. Monumentalni spomenik od crnog mermera visine 5 metara nepoznatog autora podignut je 1946. godine, a pored imena stradalih vojnika ponovo nosi i natpis: „Poginulim borcima Crvene armije, podigao narod Novog Bečeja“.

Ideja da se spomenik vrati u prvobitno stanje postoji dugi niz godina, ističe predsednik novobečejskog Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“, Željko Perić.

Osamdesetih godina pošlog veka prilikom rekonstrukcije nasipa spomenik je sa prvobitnog mesta pomeren, a ono čega mnogi nisu svesni jeste da je on i grobnica, odnosno mesto na kom počivaju posmrtni ostaci pomenutih vojnika, naglašava Perić i dodaje da Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ ima i raznih drugih ideja koje će pokušati da realizuje u narednom periodu.

Obnovu spomenika na Tiskom keju finansirala je opština Novi Bečej, a njegovo otvaranje biće upriličeno 4. oktobra, kada će u Domu kulture opštine Novi Bečej biti organizovan i prigodan program, najavljuje Perić.

Više saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije