TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Održan kontinuitet manifestacije „Zalazak u svitanju“

Sanja Milenković | 14. septembar. 2021. | 11:57 | Kultura

Održan kontinuitet manifestacije „Zalazak u svitanju“

Proteklog vikenda u Muzeju „Žeravica“ u Novom Miloševu održana je tradicionalna manifestacija „Zalazak u svitanju“ na kojoj su posetioci po 8. put imali priliku da, uz interaktivnve obilaske, uživaju u stalnoj postavci ovog jedinstvenog muzeja. Jednaku pažnju svakako privlače i tradicionalna vršidba žita, kao i defile starih traktora koji su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, nažalost i ove godine izostali iz programa: “Malo drugačija koncepcija u skladu sa situacijom kakva jeste, kovid-19 režim tako das mo organizovali Dan otvorenih vrata ne bi li ispoštovali “Zalazak u svitanju”. Tako smo se organizovali das mo, otprilike, na nekih sat i po do dva, u zavisnosti od toga kako su formirane grupe, radili organizovane obilaske gde sam ja pričala o eksponatima, o samom muzeju i puštala u rad nešto od eksponata koji sun am interaktivni u sklopu same postavke tako da je ipak organizovan dan muzeja”, navodi Ivana Zec, kustos muzeja. “Tu su bili i najmlađi meštani, drugi razred je otvorio dan, bili su kod nas još pre 10 časova i prvi obišli muzej, potom su pristigli i ostali razredi škole u Novom Miloševu koja nas redovno posećuje, pa tako svake godine imamo nove naraštaje, kao i one koji su već bili i dopunjuju znanje i koji svaki put sa istim oduševljenjem i entuzijazmom obilaze sve ovo, što nam je posebno drago.”

Svi koji su u subotu posetili ovaj muzej imali su priliku da pogledaju i deo u kom je prezentovana Fondacija “Ranko Žeravica” koja nosi ime  proslavljenog jugoslovenskog i srpskog košarkaškog trenera. Za mlađe naraštaje ovo je idealna prilika da saznaju više o njegovom liku i delu, dok su sa pričama o eksponatima iz muzeja traktora, kako kažu,  malo bolje upoznati.

Svake godine, veliki broj gostiju krene put Novog Miloševa i zbog nesvakidašnje postavke posvećene dvostrukom tajnom agentu, Dušku Popovu, poreklom iz ovog malog banatskog mesta, čije je špijunsko umeće poslužilo Ianu Flemingu kao inspiracija za lik čuvenog agenta Džejmsa Bonda.

Ostale vesti iz ove kategorije