TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Počinje oralna vakcinacija divljih životinja protiv besnila

Danilo Gurjanov | 20. maj. 2021. | 11:22 | Društvo

Počinje oralna vakcinacija divljih životinja protiv besnila

Uprava za veterinu u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavestila je lokalne samouprave da je planirano da 21. maja započne 19. kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila na teritoriji Republike Srbije, prema usvojenom planu, dok će sprovođenje na dnevnom nivou zavisiti od meteoroloških uslova. Vakcinacija će se izvoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama.

U poslednjih 5 godina, u Srbiji se godišnje registruje u proseku oko 200 slučajeva besnila kod životinja. Najveći broj bolesnih životinja čine divlje životinje i to lisice, ali rezervoari besnila su i zaraženi vukovi, šakali, tvorovi, divlje svinje, srne, veverice, pacovi, miševi i slepi miševi. Od velike je važnosti i preventivna vakcinacija pasa i mačaka koja se u Srbiji sprovodi više decenija.

Besnilo je virusno oboljenje centralnog nervnog sistema životinja i ljudi. Primarno, to je bolest divljih i domaćih životinja koja se na čoveka prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, najčešće ujedom. Bolest je uvek smrtonosna. Svakog dana u svetu od besnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše dece. Godišnje više od 50.000 osoba zaraženih besnilom izgubi život, govore dostupni statistički podaci.

Ostale vesti iz ove kategorije