TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Makete iz mašte oplemenile holove škola u Novom Miloševu i Kumanu

Danilo Gurjanov | 13. maj. 2021. | 9:36 | Društvo

Makete iz mašte oplemenile holove škola u Novom Miloševu i Kumanu

Nakon izložbi raznovrsnih kolažnih pejzaža i radova inspirisanih staroegipatskim motivima, slonovima, sovama rađenih različitim likovnim tehnikama, osnovne škole „Dr Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu i „Stančić Milan - Uča“ u Kumanu ponovo krase prelepi učenički radovi, ovog puta u obliku maketa nastalih u okviru ovogodišnje onlajn nastave. Dvorci, tvrđave, crkve, staroegipatske piramide, kuće iz mašte, fudbalski stadioni - samo su deo raznovrsnih i kreativno izrađenih učeničkih radova koji su izloženi u holovima dveju škola, a zajednički imenitelj im je nastavnica likovne kulture, Selena Avramov.

Prema njenim rečima, u izradi maketa učestovali su učenici od 6. do 8. razreda u obe škole, a svojim trudom i kreativnošću zaslužili su najveću ocenu. Kako se došlo do ideje da učenici kod svojih kuća prave baš makete, Selena objašnjava: „Došla je korona, došla su neka nova, nametnuta pravila, trebalo je samo da se prilagodimo. U početku, moram priznati, nije bilo baš tako jednostavno ni lako, bile su nam vezane ruke, nema dodira, nema velikih radova i projekata u školi, tako da smo krenuli onlajn još pre nego što su svi krenuli sa takvim načinom rada. Ispostavilo se do kraja da je to sve vrlo zabavno, jer su skoro svi učenici uspeli u tom zadatku. Kontstantno smo bili u kontaktu, u rad su bili uključeni i roditelji, što je svemu tome dalo novu dimenziju. U kontaktu smo bili svake nedelje, a sa nekima i svakodnevno. U svakom slučaju, napravili smo da sve to bude i zabava. Dakle, nijedan čas u toku ove godine nije bio tipičan, a rezultati su, kao što se može videti i bolji možda nego što bi bili da smo bili u školi. Đaci su imali opušteniji tempo, odrešene ruke. Dogovorili smo se da to budu makete, a sami su birali teme prema svom nahođenju, senzibilitetu, materijalima i njihovoj dostupnosti.“

Kreativne makete obrađuju teme iz istorije umetnosti i istorije uopšte, ali i iz naše kulture, svakodnevnice i, pre svega, dečje mašte. Upravo je to razlog drugačijem pristupu učenju - sticanje znanja, ali kroz zabavu i kreativnost, ističe Selena i dodaje da je izuzetno ponosna na svoje đake.

Više saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije