TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Apstraktna umetnost Agneš Đukičin u Domu kulture do 25. maja

Danilo Gurjanov | 10. maj. 2021. | 10:28 | Kultura

Apstraktna umetnost Agneš Đukičin u Domu kulture do 25. maja

Izložba slika Novobečejke Agneš Đukičin pod nazivom „Out of the box“ svečano je otvorena u Galeriji „Selo“ u Domu kulture opštine Novi Bečej u petak, 7. maja, a publici će biti dostupna do  25. maja. U pitanju je treća samostalna izložba Agneš Đukičin u okviru koje slikarka potpuno menja raniji žanr i tehniku slikanja i okreće se novim materijalima, bojama, strukturama, velikim formatima i novoj likovnoj estetici. Iako je slikanje na svili zauvek jedna od njenih omiljenih slikarskih ljubavi, poslednjih nekoliko godina pažnju joj zaokupljuju nefigrativno slikanje i moderni ekspresionizam, pa se upustila u edukaciju i traženje novog likovnog izraza.

Autorka je nakon otvaranja izložbe sa nama podelila šta za nju predstavlja bavljenje slikarstvom, ali i zašto želi da podstakne svoje sugrađane, da bez obzira na godine, uvek treba da postavljaju sebi nove ciljeve, da rade na sebi i da duhovno napreduju: „To traženje deteta u sebi, traženje svog podsvesnog „ja“ koje smo u svojoj mladosti negde zaturili i zaboravili da postoji, počinje da se javlja i svaka slika je u stvari molitva, svaka slika je meditacija, odnosno razgovor sa sobom i sa bogom u sebi. Ako čovek nađe hrabrosti i ako ima sreće da ima dobre nastavnike onda zaista može da se razvije u dobrog slikara. Ono što je mene izuzetno ohrabrilo, pošto sam na otvaranju izložbe govorila o preblemu starosti, jeste da sam čitavu ekipu bakica, da tako kažem, za koje sam ja pionirka od 64 godine, pronašla na internetu, a koje grade ozbiljne karijere na polju slikarstva diljem cele Evrope. Dakle, nikad nije kasno da se ljubi strasno, nikad nije kasno da se nauči da se slika, nikad nije kasno da se imaju novi interesi, nikad nije kasno da se bude srećan. Bez obzira koliko godinam imamo svaki dan je božji blagoslov, treba ga prihvatiti, zagrliti, poštovati i voleti.“

Direktor Doma kulture opštine Novi Bečej, Novica Blažin, istakao je ovom prilikom da je ustanova kulture kojom rukovodi uvek spremna da podrži, pre svega, umetnike sa teritorije novobečejske opštine, ali i šire, a da je izložba Agneš Đukičin najbolji primer za to.

Atmosferu otvaranja izložbe slika Agneš Đukičin u Domu kulture upotpunio je nastup „Dua Nautilus“ iz Novog Sada koji čine vokal i gitarstkinja Višnja Davidović i perkusionista Stefan Rokvić.

Pogledajte video prilog!

Ostale vesti iz ove kategorije