TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Zbog afričke kuge svinja pojačan nadzor sprečavanja nelegalne prodaje životinja

Danilo Gurjanov | 24. mart. 2021. | 11:28 | Poljoprivreda

Zbog afričke kuge svinja pojačan nadzor sprečavanja nelegalne prodaje životinja

Nacionalni krizni centar za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti uputio je dopis Opštinskoj upravi u Novom Bečeju u vezi sa sprečavanjem nedozvoljene trgovine životinjama, odnosno njihove ulične prodaje. Naime, zbog nepovoljne epizootiološke situacije vezane za pojavu zarazne bolesti životinja - afrička kuga svinja, na teritoriji Republike Srbije, odnosno radi sprečavanja širenja ove zarazne bolesti u našoj zemlji putem nelegalnog prometa životinja, potrebno je da se u narednom periodu maskimalno inteziviraju aktivnosti lokalnih samouprava u vidu komunalne policije, komunalne ispekcije i slično i nadležnih policijskih uprava, na sprečavanju prodaje svinja na javnim površinama, putnom zemljištu i drugim mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske službe.

Ovakvo postupanje pravnih i fizičkih lica je u suprotnosti sa članom 79. Zakona o veterinarstvu i kažnjivo je shodno članovima 157. i 158. istog zakona. Uslovi za stavljanje životinja u promet propisani su članom 93. Zakona o veterinarstvu, a sve životinje koje budu zatečene u prometu bez propisane dokumentacije, kao i na mestima na kojima nije dozvoljen promet životinja, uputiće se rešenjem veterinarskog inspektora u karantin u unutrašnjem prometu, shodno članu 98. Zakona o veterinarstvu.

U slučaju da nadležne službe Ministarstva unutrašnjih poslova ili inspekcijske službe lokalnih samouprava u toku obavljanja svojih aktivnosti uoče lica koja na nezakonit način obavljaju prodaju životinja, dužne su da zaustave i zadrže takva lica odnosno vozila i da bez odlaganja obaveste nadležnog veterinarskog inspektora koji će u skladu sa ovlašćenjima preduzeti mere iz delokruga nadležnosti, stoji u dopisu.

Ostale vesti iz ove kategorije