TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Poljoprivreda

Nova Uredba o podsticajima za poljoprivrednike

Redakcija TV Novi Bečej | 25. januar. 2019. | 14:23 | Poljoprivreda

Nova Uredba o podsticajima za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini koja propisuje obim sredstava, vrste i maksimalne iznose po vrsti podsticaja za biljnu i animalnu proizvodnju. Pravo na podsticaje imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, odnosno, nosioci komercijalnog porodičnog gazdinstva, objasnio je Milan Stojšin, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej zadužen za poljoprivredu i vanredne situacije: „Podsticaji za biljnu proizvodnju ostaju nepromenjeni, oni su 4.000 dinara po hektaru. Što se tiče animalne proizvodnje, odnosno, stočarske,premija mleka ostaje ista, 7 dinara po litru, za proizvodnju mleka po kvartalu 3.000 litara proizvedenog kravljeg mleka; podsticaji za mlečne i tovne krave takođe ostaju nepromenjeni, 25.000 dinara po grlu, a vlasnici životinja moraju imati najmanje dve, a najviše 300 krava. Što se tiče koza i ovaca, tu se nešto malo promenilo. Naime, subvencije ostaju 7.000 dinara, ali broj nije ostao isti. Broj se povećao na 30, dakle, minimum 30 ovaca da bi dobili subenciju, a u slučaju koza ili jarčeva minimum je 10. Što se tiče nazimica, odnosno, krmača i nerasta, za njih se može dobiti 15.000 po grlu, s tim da je minimum 3 grla, 3 krmače ili nerasta, dok su se podsticaji za tov povećali i oni više nisu 10.000 dinara po tovnom biku, već 15.000 dinara, a podsticaji za tov jagnjadi i jarića su ostali isti, to je 2.000 dinara, odnosno, 1.000 dinara za tovljenike svinja.“

Podsticaji za košnice pčela iznose 720 dinara po košnici, dok za pernatu živinu ova cifra iznosi 60 dinara po grlu za kokoške teškog i 100 dinara za kokoške lakog tipa. Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za kvalitetna priplodna grla podnosi se za svaku kalendarsku godinu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Upravi za agrarna plaćanja i to od 21. marta do 31. jula tekuće godine i od 1. do 31. januara naredne godine što važi za grla uključena u proizvodnju do 31. decembra prethodne kalendarske godine.
Uz zahtev za podsticaje, podnosi se i izvod iz glavne matične evidencije za kvalitetna priplodna grla za koja se podnosi zahtev, overen od strane osnovne, regionalne i glavne odgajivačke organizacije.
Više informacija možete pronaći na sajtu subvencije.rs kao i na sajtu Ministvarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja.
 

Ostale vesti iz ove kategorije