TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Tisa kao inspiracija - akvarelisti stvaraju u Novom Bečeju

Danilo Gurjanov | 19. avgust. 2021. | 6:22 | Kultura

Tisa kao inspiracija - akvarelisti stvaraju u Novom Bečeju

Sada već godinama unazad u okviru propratnog programa likovne kolonije „Tiska akademija akvarela“ Novobečejci, ali i svi posetioci Novog Bečeja imaju priliku da na šetalištu Tiskog keja uživaju u čarima akvarela postavkom izložbe radova iz bogatog fundusa Doma kulture opštine Novi Bečej. Iako su akvareli izuzetno osetljivi, ovo je atraktivan način da sugrađani vide delić onog što su umetnici stvarali godinama u okviru „Tiske akademije akvarela“ i to usput, dok šetaju obalom Tise, smatra stručna saradnica Doma kultre u Novom Bečeju, Edit Zerebelji Tenji, koja je i sama učesnica ove prestižne likovne kolonije sa dugom tradicijom koja je otvorena za posetioce.

Ove godine, na 26. likovnoj koloniji u Novom Bečeju učestvuje deset slikara, od čega su njih devetoro fizički prisutni, dok Aleksandar Saša Bogdanović, član Umetničkog saveta kolonije, zbog privatnih razloga, to nije u mogućnosti, pa će svoje radove poslati naknadno. Među slikarima koji trenutno slikaju na obali Tise u Novom Bečeju su: Dimitrije Kolarević (Bački Jarak), Momir Armuš (Sokobanja), Sonja Bregun (Đurđevo), Miloš Sarić (Kragujevac), Radule Bošković (Novi Sad), Janko Laco (Zrenjanin), Branislav Stojančev Paša (Novi Bečej), Timea Čajka (Novi Bečej) i Edit Zerebelji Tenji (Novi Bečej).

Prema pravilima likovne kolonije učesnici svake godine Domu kulture ostave tri svoja rada, od čega dva odlaze u fundus ove ustanove, dok se jedna slika od svakog umetnika koristi kao poklon ili za humanitarne svrhe. Bogatstvo „Tiske akademije akvarela“ trenutno broji preko 400 akvarela.

Više saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije