TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Laureatima 5. „Pesničke republike“ uručene nagrade uoči ovogodišnje manifestacije

Danilo Gurjanov | 11. avgust. 2021. | 11:38 | Kultura

Laureatima 5. „Pesničke republike“ uručene nagrade uoči ovogodišnje manifestacije

Prošlogodišnja, 5. po redu književna manifestacija „Pesnička republika“ u Novom Miloševu u organizaciji Banatskog kulturnog centra zbog epidemije izazvane korona virusom fizički nije održana, već su tada dodeljene tri nagrade - „Gramate Pesničke republike“ i to za propuštenu priliku, odnosno za najbolju knjigu objavljenu u poslednjih 50 godina koja nikada nije nagrađena, za životno delo i Memento, koja se dodeljuje posthumno. Uoči predstojeće 6. „Pesničke republike“ u Banatskom kulturnom centru danas su Simon Grabovac, predsednik „Pesničke republike“ i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra u Novom  Miloševu dobitnicima uručili pomenute prošlogodišnje nagrade.

Nagrada „Gramata Pesničke republike“ za propuštenu priliku dodeljena je Bratislavu Milanoviću za knjigu „Pisma iz prastare budućnosti“ koju je 2009. godine izdao Zavod za udžbenike iz Beograda.

Ovom prilikom po prvi put je uručena i nagrada „Gramata Pesničke republike“ - Memento koju je u čast pisca Vojislava V. Jovanovića primila njegova supruga, Milena Jovanović.

 „Gramata Pesničke republike“ za životno delo uručena je književniku Dušanu Belči iz Vršca koji se, takođe, osvrnuo na značaj pomenute nagrade.

Manifestacija „Pesnička republika“ po 6. put održaće se u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu 21. avgusta od 12 časova uz podršku opštine Novi Bečej.

Više saznajte u video prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije