TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

„Kontraendorfin“ Svetislava Basare ovenčan NIN-ovom nagradom promovisan u biblioteci

Danilo Gurjanov | 26. jul. 2021. | 10:43 | Kultura

„Kontraendorfin“ Svetislava Basare ovenčan NIN-ovom nagradom promovisan u biblioteci

Krajem prošle radne nedelje, publici u Narodnoj biblioteci Novi Bečej poredstavljen je roman „Kontraendorfin“ za koji je njegov autor, Svetislav Basara, jedan od naših najpoznatijih književnika i kolumnista, dobio NIN-ovu nagradu za 2020. godinu. O nagrađenoj knjizi u dvorištu novobečejske biblioteke, pored autora, govorio je i književni kritičar, Petar Arbutina, dok su se na samom početku publici obratili i direktor biblioteke, Vladimir Davidović i Ana Lalić Josimović koja je pročitala Basarinu i Arbutininu biografiju.

Prema Davidivićevim rečima, promocija knjige i autora nagrađenih NIN-ovom nagradom, svojevrsna je tradicija u Narodnoj biblioteci.

Svetislav Basara ne voli previše da priča o svojim knjigama, jer kako kaže, to ostavlja drugima, ali za sve one koji knjigu nisu pročitali, književnik je svoj roman „Kontraendorfin“ predstavio u kratkim crtama. Takođe, Basara se osvrnuo i na NIN-ovu nagradu i na to koliko mu ona znači: „Nema se vremena da se prepriča knjiga, ali prilično je intrigantna, govori o nekim neprijatnim temama na duhovit način, tako da, najbolje je da je ljudi pročitaju, koga interesuje, jer premalo je vremena da se opiše, a nije u redu ni da hvalim sam svoju knjigu. NIN-ova nagrada je nagrada koja daje mnogo značaja knjizi, u velikoj meri poveća prodaju i čitanost, tako da je vrlo bitna, naravno.“

Petar Arbutina, urednik prve Basarine knjige koja je dobila NIN-ovu nagradu i književni kritičar, ponosan je što je, pre svega, Basarin prijatelj. Prema njegovim rečima, roman „Kontraendorfin“ jeste izazvao dosta polemika u javnosti, ali upravo to ga čini intrigantnijim za kritiku, smatra Arbutina: „Nekako pokušavamo književnim ili književno-teorijskim sredstvima da objasnimo nešto što je, recimo, uzgred budi rečeno, javnost dočekala kao nekakvu vrstu provokacije, blasfemije, skandala, ali u suštini sve je to književnost.“

Više saznajte u video prilogu!

Kada je nastavak programa „Leto u avliji“ u Narodnoj biblioteci Novi Bečej u pitanju, već u sredu, 28. jula, on će biti namenjen najmlađima. Naime, u dvorištu biblioteke u 19 časova biće igrana predstava za decu „Ribica i more“ u izvođenju novobečejske „Radionice snova“. Ulaz je besplatan.

Ostale vesti iz ove kategorije