TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Novobečejci podržali akciju „Kuća nade“ Udruženja „Plava školjka“

Danilo Gurjanov | 18. jun. 2021. | 11:49 | Društvo

Novobečejci podržali akciju „Kuća nade“ Udruženja „Plava školjka“

Udruženje samohranih roditelja i porodica osoba sa invaliditetom „Plava školjka“ iz Beograda pokrenula je akciju „Kuća nada“ sa ciljem da u Banji Koviljači izgradi kuću koju će tokom cele godine koristiti 25 porodica, članovi ovog udruženja sprovodeći potrebnu rehabilitaciju u pomenutoj banji. Udruženje je osnovala Nadica Blažić, poreklom iz Kumana, pa ne čudi što „Plava školjka“ već dugi niz godina ima odličnu saradnju sa lokalnim školama, ali i sa Narodnom bibliotekom Novi Bečej u čijem dvorištu je nedavno održana kreativna radionica, ali i svojvrsno druženje članova „Plave školjke“ i učenika nižih razreda dveju novobečejskih osnovnih škola.

Udruženje „Plava školjka“ bori se za lepotu različitosti rušeći predrasude, istakla je ovom prilikom Nadica Blažić predsednica Udruženja. Prema njenim rečima, biseri „Plave školjke“ su deca sa različitim invaliditetima, a „Kuća nade“ u Banji Koviljači za njih je značajna višestruko: „Zašto Banja Koviljača? Zato što je to jedina banja koja ima dečje odeljenje. Ono što možete vi da učinite kao građani i ljudi doborog srca, razumevanja i tolerancije, jeste da kupite neku od naših knjiga ili da uplatite novac na žiro račun „Plave školjke“, jer ovo nije jednokratna pomoć. Dakle, ovo nije pomoć koja će se dobiti, potrošiti i zaboraviti. Kada se izgradi kuća koja će biti montažna, ona će pored toga što će dva puta godišnje biti dom za bisere za koje se borimo, takođe, biti i stecište kulture i umetnosti. U toj kući, u njenom dvorištu, u letnjikovcu, organizovaćemo likovne kolonije, književne večeri, vajarske radionice, kako bismo bar malo lepote uneli u živote dece koja, nažalost, život provode po bolnicama i banjama.“

Druženje u Novom Bečeju podržali su i pesnici, prijatelji „Plave školjke“, koji su ovom prilikom kazivali svoje stihove, pridruživši se na taj način ovoj lepoj i humanoj priči. Šta su imali da nam kažu, pogledajte u video prilogu!

Sve potrebne informacije u vezi sa pružanjem podrške akciji „Kuća nade“ mogu se dobiti putem telefona na broj 060/4534888, kao i putem mejla na adrese: otvoriteskoljku@gmail.com i kucanade25@gmail.com .

Ostale vesti iz ove kategorije