TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Novobečejska biblioteka i Fondacija „Nušić“ pripremaju literarni konkurs

Danilo Gurjanov | 15. jun. 2020. | 10:45 | Kultura

Novobečejska biblioteka i Fondacija „Nušić“ pripremaju literarni konkurs

Narodna biblioteka Novi Bečej i Fondacija „Nušić“ iz Beograda planiraju da uskoro raspišu zajednički literarni konkurs pod nazivom „Šta će reći svet?“ namenjen odraslima, odnosno „Šta će reći fejs?“ namenjen mladima. Tim povodom, kako bi se dogovorili o pojedinostima konkursa, Narodnu bilioteku u Novom Bečeju nedavno su posetili upravitelj Fondacije „Nušić“ i praunuk Branilsava Nušića, Nebojša Nušić i poznati dramski pisac, publicista, novinar, prevodilac i pedagog, Miodrag Ilić, predsednik žirija koji će odlučivati o najuspešnijim radovima pristiglim na konkurs.

Pored Miodraga Ilića u žiriju za dodeljivanje nagrada u okviru konkursa naći će se i teatrolog Jelena Perić, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Vladimir Davidović i upravitelj Fondacije „Nušić“, Nebojša Nušić.

Ideja da se osmisli pomenuti konkurs i započne saradnja sa Fondacijom „Nušić“, potekla je iz Novog Bečeja, kaže Vladimir Davidović, direktor novobečejske biblioteke: „Mi smo svesni činjenice da je Branislav Nušić 1905. godine ovde boravio u svojstvu upravnika Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. On je sa svojom trupom od 1. avgusta do 5. septembra boravio u Novom Bečeju u kući Jovana Pivničkog. Trupa je uspešno gostovala, a za to vreme Nušić je marljivo radio i napisao je svoj poznati pozorišni tekst „Svet“. Dakle, svet iz 1905. i svet ove 2020. godine sigurno nije isti, ali će teme verovatno biti vrlo slične.“

Narodna biblioteka u Novom Bečeju, prema Davidovićevim rečima, poseduje i pravo malo blago koje bi u predstojećem periodu trebalo biti digitalizovano. Između ostalog, tu se nalaze i originalni plakati Nušićevih pozorišnih komada koji svedoče o njihovoj nekadašnjoj popularnosti. U okviru nastavka saradnje sa Fondacijom „Nušić“ u planu je i izložba ovih plakata koja bi tebalo da bude prikazana u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu.

Ostale vesti iz ove kategorije