TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Sanja Milenković | 4. jun. 2020. | 11:10 | Društvo

Danas se obeležava Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Širom sveta današnji dan, 4. jun, obeležava se kao Međunarodni dan dece žrtava nasilja. Statistika kaže da se ono najčešće dešava porodičnom okruženju i to u najranijem uzrastu, a upozoravajući su i podaci vezani za diskriminaciju i nasilje u školama, ali i sve rasprostranjenijem zlostavljanju putem interneta, objašnjava Vesna Ćerimović, aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej – SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina.

Ona dodaje da je fizičko kažnjavanje dece i dalje duboko ukorenjeno na našim prostorima kao poželjan način njihovog disciplinovanja.

Takođe, veliki je broj dece koja su prinuđena da rade na ulici, dok im je uskraćeno pravo na školovanje i mogućnost uživanja osnovnih ljudskih prava, ali i dece koja su primorana na rane, ugovorene brakove kao propusnicu za seksualno, a kasnije psihičko i fizičko nasilje. Sa ovim problemom najčešće se susreću deca iz romskih porodica, objašnjava Ćerimovićeva.

Ona podseća da je Ženevskom deklaracijom o pravima deteta iz 1924. godine i Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 1989. godine jasno propisano da deca moraju biti zaštićena od svih vidova nasilja i eksploatacije, što su prava koja rani brakovi direktno krše.

Ostale vesti iz ove kategorije