TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Nagrada „Sunčani sat“ Radovanu Vlahoviću

Danilo Gurjanov | 1. jun. 2020. | 10:09 | Kultura

Nagrada „Sunčani sat“ Radovanu Vlahoviću

Radovan Vlahović dobitnik je nagrade „Sunčani sat” za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih u okviru jubilarnog desetog Festivala poezije mladih pesnika „Mašta i snovi” u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart” iz Sremske Mitrovice.

Prema saopštenju organizatora, pored Vlahovića, ovogodišnji dobitnici nagrade „Sunčani sat” su i Jolanka Kovač, školski bibliotekar, pisac knjiga i udžbenika iz Zrenjanina i Dragiša V. Jošić, magistar bibliotekarstva, programer kulture čitanja, pisanja i govora za decu iz Beograda. Kao strani pisac nagrađen je Ištvan Z. Nemet iz Slovačke.

Radovan Vlahović, pisac, izdavač i kulturni radnik, osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, autor je nekoliko knjiga priča za decu i mlade i osnivač književne manifestacije „Proleće Sime Cucića”. Manifestacija je posvećena liku i delu Sime Cucića (1905, Novo Miloševo – 1988, Zrenjanin), rodonačelniku književne kritike književnosti za decu, u okviru koje se već 12 godina afirmiše pre svega kritičko sagledavanje, ali i stvaralaštvo, u oblasti književnosti za najmlađe.

Povodom nagrade, Vlahović je izjavio: Vest o dobijanju Nagrade „Sunčani sat” zatekla me je u ispisivanju završnih stranica treće knjige moje banatske epopeje pod nazivom „Bapa”. Kad je u pitanju ovako značajna nagrada, ja je shvatam dvojako, prvo kao pisac i izdavač priča za decu i omladinu, a drugo kao baštinik rodonačelnika književne kritike književnosti za decu Sime Cucića. Zahvalan sam organizatorima i žiriju, a takođe čestitam od srca i ostalim dobitnicima.

Festival će biti održan u Galeriji „Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici 30. juna sa početkom u 18 časova. 

U okviru festivala biće dodeljene i brojne nagrade za decu – stavaraoce poezije, na osnovu konkursa na koji su pristigli radova iz 13 zemalja.

Ostale vesti iz ove kategorije