TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Privreda

Upućen poziv privrednicima da se prijave za Program ekonomskih mera

Sanja Milenković | 15. april. 2020. | 10:57 | Privreda

Upućen poziv privrednicima da se prijave za Program ekonomskih mera

Početkom nedelje otvorena je mogućnost prijave privrednika za državnu pomoć u okviru ekonomskih mera za saniranje posledica uticaja virusa korona na privredu Srbije, a ono što je potrebno jeste da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi, koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine. U okviru ove poreske prijave postoji kvadrat „1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4. 1. 2021. godine i na taj način automatski postaju deo ovog programa, a ujedno se prijavljuju i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara. Кada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja, a mogu ih koristiti i samostalni preduzetnici koji nemaju zaposlenih.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji nemaju zaposlene, a samim tim ni obavezu da podnose Obrazac o pojedinačnoj poreskoj prijavi o obračunatim porezima i doprinosima, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će sredstva biti isplaćena, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun, a ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade.

Nakon što to učine i podnesu poresku prijavu, privrednici nemaju daljih obaveza, uz napomenu da je rok za podnošenje poreske prijave kraj aprila, a za otvaranje namenskog računa 25. april, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ostale vesti iz ove kategorije