TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Održana duhovna tribina uoči Velikog vaskršnjeg posta

Sanja Milenković | 28. februar. 2020. | 11:34 | Društvo

Održana duhovna tribina uoči Velikog vaskršnjeg posta

U organizaciji Udruženja „Put svetosavlja“, u hramu Svetog Jovana Preteče u Vranjevu, održana je duhovna tribina uoči Velikog vaskršnjeg posta, na kojoj je govorio iguman manastira Velika Remeta Arhimandrit Stefan Vučković. Kao i na predhodnom njegovom obraćanju, okupio se veliki broj vernika upijajući redak dar Oca Stefana da kroz priču i molitvu poveže čoveka sa Hristom, objasnio je predsednik udruženja, Marko Strahinja Galetin.

Pored telesnog, jednako je važan, ako ne i važniji umni post koji nas ispravnim promišljanjem i delovanjem čini boljim ljudima.

Svet se menja tako što počinjemo od nas samih, pa su i članovi Udruženja „Put svetosavlja“ u svoje aktivnosti uvrstili i posete korisnicima ustanove „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ gde kroz časove veronauke, ali i lepu reč doprinose kvalitetu njihovog života.

Vaskršnji post naziva se još i Veliki zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, Časni zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i Njegovog razapinjanja na Časni krst, ali i Velika četrdesetnica zato što je ukupno trajanje posta četrdeset dana. Traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote, a na kraj ovog post, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana – najduži u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Ostale vesti iz ove kategorije