TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Program „Dete u centru“ okupio stručnjake iz različitih sfera

Sanja Milenković | 11. decembar. 2019. | 15:41 | Kultura

Program „Dete u centru“ okupio stručnjake iz različitih sfera

Jedna od planiranih aktivnosti, u okviru mera populacione politike opštine Novi Bečej, jeste i program edukacije roditelja i vaspitača za jačanje roditeljskih veština pod nazivom „Dete u centru“ za čiju su realizaciju na osnovu potpisanog ugovora između lokalne samouprave i Kabineta ministra bez portfelјa zaduženog za demografiju i populacionu politiku odobrena sredstva u vrednosti od 157.000 dinara. Cilj edukacije jeste usvajanje novih strategija, metoda i tehnika vaspitanja deteta za uobičajene izazove roditeljstva i situacije u raznim periodima detetovog i roditeljskog razvoja, potvrdila je mr Dobrila Grujić.

Program je inovativan i savremen, a kao takav, po prvi put se u sistemu pojavljuje kao način preventive, a ne rada na posledicama, objašnjava Grujićeva.

Na radionicama realizovanim tokom 3 nedelje, govorilo se o izazovima roditeljstva, ali i o načinima izgradnje zdravog samopouzdanja deteta, o sprovođenju pozitivne discipline, kao i tehnikama navođenja dece na saradnju i aktivnog slušanja.

U proces su uključeni predstavnici različitih predškolskih ustanova, škola, Centra za socijlani rad, Doma zdravlja, ali i Doma za odrasle, a koji su većinom i sami roditelji poput Azre Velisavljev, za koju je, kako kaže, ovo bilo posebno iskustvo, a koje već daje pozitivne rezultate.

Program „Dete u centru“ je nastao iz osećanja posvećenosti i brige za najmlađe i nudi pristup njihovog vaspitanja zasnovan na poštovanju, koji uzrokuje manje stresa i više dobiti i za roditelje i decu.


 

Ostale vesti iz ove kategorije