TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Svako dete je kreativno i trudom može da zasluži peticu

Danilo Gurjanov | 11. decembar. 2019. | 14:01 | Društvo

Svako dete je kreativno i trudom može da zasluži peticu

Svakom ko poseti osvnovne škole „Stančić Milan - Uča“ u Kumanu i „Dr Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu već na prvi pogled zapašće za oko zanimljivi eksponati i panoi sa prelepim dečjim likovnim radovima urađenim raznovrsnim likovnim tehnikama, ali ono što ih posebno izdvaja jesu teme koje obrađuju, od sova, slonova, staroegipatskih motiva do kolažnih pejzaža. Jedna činjenica im je zajednički činilac, a to je da u obe ove škole likovnu kulturu predaje Selena Avramov.

Prema njenom mišljenju svako dete je kreativno, ali upravo od tema koje se biraju za obradu na časovima likovne kulture zavisi i angažovanost samih učenika. Na početku svoje nastavničke karijere Selena se držala klasičnog nastavnog plana koji je podrazumevao crtanje i slikanje na dobro nam poznate teme kao što su jesen, zima, leto i slično. Međutim, kreativnost učenika je do izražaja došla tek sa novim idejama i eksperimentalnim radom, ističe ova nastavnica likovne kulture.

Iako ne radi klasično i u potpunosti prema nastavnim jedinicama kao što rade ostali nastavnici, sve što je predviđeno nastavnim programom bude obrađeno tokom školske godine i to na zanimljiviji i efikasniji način. Kada su teme u pitanju, to su, pre svega, klasične teme iz istorije, književnosti, ali i moderne bajke i priče.

Selena Avramov ističe da ne treba mešati kreativnost i talenat. Na njenom času svi su ravnopravni: „Svi umeju da izrežu krug, svi umeju da prepoznaju boje, one osnovne stvari naučimo u školi, naravno, to je neka mini obuka, bez nekog posebnog preterivanja i teoretisanja. Kroz praksu učimo i svi savladaju sve. Moram da se pohvalim, ali kod mene većina učenika ima petice, ali ne zato što su one poklonjene, već zato što se to zaista postigne. Tvrdim i potpisujem da sva deca mogu da učestvuju ravnopravno. Naravno da ima uspešnijih radova, naravno da su tu neki detalji u kojima se to ogleda, ali za jednu veliku peticu tu je jedan veliki rad i uspeh postižu svi.“

Pored zanimljive i kreativne nastave, u hodnike i učionice škola u Kumanu i Novom  Miloševu ova nastavnica unela je još jednu novinu, a to je oslikavanje murala u kojima učestvuju i sami učenici. To je lep način da se ispolji kreativnost, a da se usput osveži i unapredi školski prostor. Koliko će nastava u školama biti zanimljiva u najvećoj meri zavisi od nastavnika i njihove spremnosti da se aktiviraju i angažuju, smatra Selena. Kada su naredne izložbe likovnih radova njenih učenika u pitanju, spremaju se nove teme i novi izazovi.

Pogledajte video prilog!

Ostale vesti iz ove kategorije