TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Otvorena izložba slika „Crkve Novog Bečeja“ iz kolekcije porodice Kasaš

Danilo Gurjanov | 20. novembar. 2019. | 14:08 | Kultura

Otvorena izložba slika „Crkve Novog Bečeja“ iz kolekcije porodice Kasaš

U Muzeju „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju danas je otvorena izložba slika pod nazivom „Crkve Novog Bečeja“ iz privatne kolekcije prof. dr Aleksandra Kasaša. Izložba slika sa motivima novobečejskih crkava nije jedina iz kolekcije porodice Kasaš koja se do sada našla u Muzeju „Glavaševa kuća“, a ljubitelji lepih predmeta imali su priliku da na istom mestu vide i raznovrsne čajnike iz impozantne kolekcije Marije Kasaš.

Kao član Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, profesor Kasaš je stalni gost Muzeja „Glavaševa kuća“, ističe domar muzeja, Janoš Koso: „On je naš svakidašnji gost u muzeju i uvek imamo neke nove ideje. Ovom izložbom želimo da prikažemo našim sugrađanima koliko je Novi Bečej poseban prema broju crkava. Imamo dve katoličke, dve pravoslavne crkve, evangelističku ili luteransku crkvu kako je mi zovemo, mali manastir na keju, zatim crkvice na groblju, odnosno Zadužbinu „Milanka Stankovića“ i katoličku crkvicu, tu je i Arača, a deseta bi bila jevrejska sinagoga koja je nažalost porušena. Mislim da Novobečejci mogu samo da se ponose.“

U bogatoj kolekciji profesora Kasaša nalazi se preko 200 slika, a mnoge su upravo sa motivima Novog Bečeja. Izloženi komadi u „Glavaševoj kući“ dela su lokalnih autora: Branislava Stojančeva Paše, Miodraga Miće Josimovića, Tibora Nađa, Ester Šari i drugih. Izložba slika „Crkve Novog Bečeja“ u Muzeju „Glavaševa kuća“ nalaziće se narednih mesec dana, pa svi zainteresovani da je vide to mogu slobodno i učiniti, poziva Koso.

Ostale vesti iz ove kategorije