TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Seoska slava Sveti Ilija raznovrsna i ove godine

Danilo Gurjanov | 5. avgust. 2019. | 9:45 | Društvo

Seoska slava Sveti Ilija raznovrsna i ove godine

Slava Sveti Ilija u Novom Miloševu jedna je od najpoznatijih seoskih slava u okruženju, na koju već dugi niz godina dolazi veliki broj posetilaca. Nakon takmičenja u kuvanju riblje čorbe, tamburaša i koncerta Garavog sokaka, drugog i završnog dana ovogodišnje manifestacije fokus je bio na čuvenom vojvođanskom specijalitetu - štrudli. Festival štrudle u Novom Miloševu još jednom je okupio vredne i umešne žene iz čitavog okruženja, a stručni žiri ovog puta smatrao je da je najlepšu štrudlu napravila Tamara Tubić, članica Udruženja žena Kumane. Na drugom mestu našla se Edita Daroci iz Rumenke, dok je treća bila Gizela Pupezin iz Kikinde.

U okviru festivala štrudle organizovano je i takmičenje u njenom brzom jedenju, a posetioci su i ove godine imali priliku da probaju verovatno najdužu štrudlu na svetu. Ona je ovog puta bila dugačka 28,20 metara, uz 55,5 kg težine, a vredne žene Udruženja žena Novo Miloševo napravile su je sa sirom, makom i rogačem.

Pre večernjih koncerata drugog dana manifestacije, posetioci su imali čast da uživaju i u koncertu iznenađenja u okviru kog je najlepše narodne pesme izvodila poznata pevačica narodne muzike, Danka Stojiljković, koja se, kako kaže, po prvi put obrela u Novom Miloševu i nada se da će ponovo imati prilike da tu nastupi: „Koliko smo mogli u okviru mogućnosti i tehničkih i kada je u pitanju orkestar, napravili smo mali kolaž pravih srpskih, kako ja volim da kažem, krštenih pesama koje se retko čuju ili ako se i čuju, malo smo zaboravili na njih i okrenuli smo se, pogotovo mladi, nečemu što nije trajno i što gubi svaki smisao i vremenom izbledi. Pokušavam svojim pevanjem i postojanje da sačuvam od zaborava ono što je vredno, a što je naše, jer zaista mislim da ako izgubimo svoju kulturu i muziku, da ćemo nestati kao narod.“

Prema rečima Arsena Pajića, sekretara MZ Novo Miloševo, koja je i ove godine uspešno organizovala Seosku slavu Sveti Ilija, cilj je da iz godinu u godinu manifestacija bude sve bolja. Svoju podršku ovog puta pružili su i radnici JP „Komunalac“ koji su se pobrinuli da manifestacija bude i čista: „Trudimo se svake godine da stepenik po stepenik manifesataciju podignemo na viši nivo. Pokušavamo da manifestaciju napravimo što čistijom i urednijom, što je i zaštitni znak opštine Novi Bečej. Uredili smo malo i naše šetalište, kao i naš centar i, generalno, mislim da je kompletan ugođaj ove godine bolji nego prethodnih godina, kada sve sagledamo.“

Za dobar provod u završnici ovogodišnje Seoske slave Sveti Ilija pobrinuli su se, najpre, grupa Divlje jagode, a potom i Dženan Lončarević, „noseći“ sjajnu atmosferu do duboko u noć.

Ostale vesti iz ove kategorije