TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Koncertom konkursnih kompozicija otvorena 27. „Obzorja na Tisi“

Redakcija TV Novi Bečej | 23. maj. 2019. | 12:02 | Kultura

Koncertom konkursnih kompozicija otvorena 27. „Obzorja na Tisi“

Dvadeset i sedma „Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića“ svečano su otvorena juče u Domu kulture opštine Novi Bečej. Ovogodišnja manifestacija traje dva dana, pa će u okviru večerašnjeg programa ljubitelji pesme imati priliku da uživaju u koncertu „Magic music night“ na kom će nastupiti solistkinja Opere Ljubica Vraneš, mecosopran, prvak Opere Vasa Stajkić, bariton, uz muzičku saradnju na klaviru Borka Milojkovića. Koncert počinje u 20 časova.

Prvi dan 27. „Obzorja na Tisi“ protekao je u znaku takmičenja konkursnih kompozicija, a pre koncerta na kom su pristigle kompozicije premijerno izvedene, uz nastup hora OŠ „Miloje Čiplić“ kompozitor Vladimir Tošić, položio je venac na spomen bistu Josifa Marinkovića ispred Doma kulture u Novom Bečeju. U holu ove ostanove postavljena je izložba autorke Jelene Pauljev, istoričarke umetnosti, pod nazivom „Sećanja na prva Obzorja - In memoriam: Dubravka Nešović“ koja je pripremljena u čast nedavno preminule Novobečejke izvanrednog glasa.

Na konkurs 27. „Obzorja na Tisi“ pristiglo je ukupno jedanaest kompozicija, koje su izveli Katarina Jovanović, sopran, Tanja Obrenović, mecosopran i Nebojša Babić, bas-bariton. Žiri koji je odlučivao o najuspešnijim kompozicijama činili su: kompozitor Ljubomir Aranđelović Rasinski, predsednik žirija, profesorka solo pevanja Milica Stojadinović i dirigentkinja Željka Milanović, članice žirija.

Treće mesto na ovogodišnjem takmičenju konkursnih kompozicija osvojila je Vera Milanković sa kompozicijom „Priča“ na tekst  Momčila Nastasijevića. Drugo mesto prema mišljenju žirija osvojila je kompozicija „Pravi put“, Vladimira Tošića koji je i autor teksta ove pesme, dok je prvo mesto, ali i nagradu publike dobila Dorotea Vejnović, mlada kompozitorka iz Novog Sada, sa kompozicijom „Tiski cvet“, na tekst Gale Krsmanović.

Dom kulture opštine Novi Bečej i ove godine „Obzorja na Tisi - Dane Josifa Marinkovića“ organizuje uz podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Ostale vesti iz ove kategorije