TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Brigom o ličnoj higijeni do prevencije zaraznih bolesti

Redakcija TV Novi Bečej | 28. novembar. 2018. | 12:35 | Društvo

Brigom o ličnoj higijeni do prevencije zaraznih bolesti

Pod ličnom higijenom podrazumevamo, pre svega, čistoću ruku, tela, oralnu higijenu i čistoću zuba, urednost noktiju i kose, čistoću odeće i obuće, ali i zdrave životne navike i pravilnu ishranu. Održavanje lične higijene od velike je važnosti jer je to i najbolja prevencija pojave zaraznih bolesti koje se najčešće javljaju u velikim kolektivima kakve su na primer škole.

Upravo zato su u Osnovnoj školi „Dr Đorđe Joanović“ u Novom Miloševu odlučili da od 26. do 30. novembra organizuju „Nedelju lične higijene“ i da uz niz interesantnih aktivnosti đacima predoče kako se na najbolji način može voditi računa o ličnoj higijeni i koji je sve značaj u njenom redovnom održavanju, objašnjava direktor ove škole, Vladimir Golušin: „Čast nam je da se na taj način udružujemo i pridružujemo projektu Centra za obrazovne politike koji se zajedno sa nama bori protiv osipanja učenika i ranih brakova. Sama tema lične higijene oduvek je interesentna, ali smo sada stavili akcenat na nju iz nekoliko bitnih razloga. U svakom slučaju nije nepotrebno i nije loše pričati o njoj. Održaće se mnogobrojne radionice uz zanimljive aktivnosti, kao što su recimo pravljenje sapuna, interesatna tombola u okviru koje će se izvlačiti razna higijenska pomagala o kojima će učenici zatim pričati. Takođe, praviće se mnogobrojni panoi. Imali smo jedan interesantan interaktivni poster koji je nastavnica Olivera Radivojša uradila sa svojim đacima. U pitanju je nešto novo i zanimljivo. Tu je i prezentacija koju su već obavili učiteljice Duška Terzin i Radmila Pušić na temu higijene nekad i sad. Imaćemo i anketu koju će raditi nastavnica Jelena Golušin sa svojim učenicima i mnogo, mnogo toga još, što će se moći videti i na našoj fejsbuk stranici koju ažuriramo redovno i na kojoj se mogu pratiti sve naše aktivnosti koje su ove nedelje interesantne i nadam se da će učenici i roditelji, naravno, primetiti taj trud kako bismo podigli na malo viši nivo ili barem na optimalni nivo higijenu od koje nam zavisi mnogo toga, a naravno zdravlje, pre svega.“

Navika redovnog održavanje lične higijene stiče se još u ranom detinjstvu zahvaljujući, pre svega, kućnom obrazovanju, ali i kontinuiranoj edukaciji u školskom uzrastu. Upravo zato se na ovu temu mora posebno obratiti pažnja u periodu odsrastanja dece u vrtićima i školama.

„Problemi se javljaju u svim sredinama u kojima se nalazi dosta ljudi, ovde je, naravno, puno učenika. Lako se prenose zarazne bolesti i na neki način ovo je znak i možda neko malo crveno svetlo i za celu našu zajednicu da povedemo računa o tome, da se prosto angažujemo po tom pitanju, jer to ne zavisi ni od koga drugog nego od nas samih i od toga kako se ponašamo, odnosno svojim primerom dajemo model ponašanja i drugima“, zaključio je Golušin.

Ostale vesti iz ove kategorije