TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

Tradicionalna berba grožđa u Glavaševoj kući

Redakcija TV Novi Bečej | 13. septembar. 2018. | 13:43 | Turizam

Tradicionalna berba grožđa u Glavaševoj kući

 „In vino veritas“ iliti „U vinu je istina“ latinska je izreka nastala iz činjenice da ono svojim dejstvom odaje najdublje ljudske tajne. Ovo popularno piće ima istoriju dugu 8.000 godina, a dobija se potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom svežeg grožđa. U Muzeju „Glavaševa kuća“ predstavljen je staromodan način berbe i obrade grožđa koji se, na vinogradima ograničenih površina i manjih prinosa i danas koristi, objasnio je Saša Dujin, predsednik Turističke organizacije opštine Novi Bečej: „Mogli smo da vidimo jednu simulaciju muljanja grožđa po tradicionalnm obredu gde su devojke i momci iz KUD-a „Bećarac“ pomogli da sve bude u duhu onog vremena kada datira i Glavaševa kuća. Bralo se u klasičnim korpama, grožđe se zatim sipalo u tarnice gde smo stavili najlon da ne iscuri dragocena tečnost i onda se jedna od devojaka izula, zadigla suknju iznad kolena da bi to vino moglo da bude što bolje i kvalitetnije, jer kažu da tako izmuljano grožđe daje najkvalitetnije vino. Obzirom da mi nemamo dovoljno grožđa da bi bilo dovoljno i vina, mi ćemo, nakon simulacije, izmuljano grožđe prebaciti u drugu kacu i ovo što vidite iza nas je u stvari mehaničko muljanje grožđa koje će doprineti da napravimo širu koju ćemo kroz neko vreme pretočiti u destilat zvani rakija, znači, imaćemo i lozovače. To ej domaći proizvod, proizvod Muzeja i namenjen je isključivo za lokalnu upotrebu, kada nam dođu gosti i mi je zovemo Muzejevača.“

Nakon priprema za sajam, u saradnji sa Udruženjem „KNAP“ planirana je jednodnevna likovna kolonija koja će se održati u dvorištu Muzeja „Glavaševa kuća“.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika