TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

„Put u juče“ sa dr Varadijem

Redakcija TV Novi Bečej | 31. maj. 2018. | 18:54 | Kultura

„Put u juče“ sa dr Varadijem

Na zadovoljstvo ljubitelja pisane reči kao i kolektiva Narodne biblioteke opštine Novi Bečej ponovljeno je književno veče dr Tibora Varadija ovoga puta na srpskom jeziku. Predstavljajući svoju drugu knjigu, „Put u juče“, srpskoj čitalačkoj publici nagovestio je da je u planu i treći naslov, otkrila je direktorica ove ustanove, Agneš Đukičin: „Na opšte zadovoljstvo svih nas, radnika biblioteke i mene kao organizatora i gospođe Bore Babić, izdavača, stvarno je velika čast što nas je gospodin Varadi drugi put posetio u roku od 2 meseca i što smo održali ovo književno veče koje smo obećali zato što je knjiga „Put u juče “ – priče iz advokatske kancelarije književno delo koje zaslužuje pažnju svih nas, pod jedan, zato što se na vrlo direktan način bavi dešavanjima na teritoriji Banata, Zrenjanina, znači našeg prvog komšiluka, teritorija gde mi živimo, pod dva, zato što je dr Varadi otvorio arhivu koja je stara 120 godina, koja ima nekoliko stotina hiljada spisa i napravio je dva izbora u svojoj prvoj i drugoj knjizi, a očekujemo i treću. Mi smo iskoristili priliku da ga pozovemo, kada bude gotova treća knjiga da nas opet poseti. Ja verujem da je publika uživala zaista smo od doktora prava sa Harvarda imali šta da čujemo i da naučimo. Ja sam lično jako, jako zadovoljna i veoma impresionirana.
Očekuje nas leto u „Avliji zabavliji“. Sve ovo do sada, pa i večerašnji program u okviru 180 godina Narodne biblioteke kao što smo i obećali na početku ovog leta. Prvo smo imali gospodina Miljenka Jergovića, sada profesora Varadija, a treća je izložba. Malo da napravimo predah od literature i malo da se bavimo nekim lepim slikama, gost će biti gospodin Mile Nadlački, koji je rođeni Novobečejac, ali ne živi u Novom Bečeju, ne stvara u Novom Bečeju“. Prvo je bio dogovor da će 6. juna biti izložba, međutim danas smo se čuli, on će odgoditi termin, tako da ne mogu tačno da vam kažem, ali početkom meseca svakako očekujemo gospodina Nadlačkog“.

Profesor doktor Tibor Varadi objavio je više od 250 naučnih radova od kojih su 30 knjige, predavao je na svetskim Univerzitetima poput Berklija, Stanforda i Harvarda na kojem je i magistrirao. Knjiga „Put u juče“ nije njegovo prvo književno delovanje, ali joj se nakon povlačenja iz advokatske prakse ponovo posvetio, objašnjava autor: „Sad kad sam otišao u penziju pokušavam da se vratim u književnost kroz taj tajni, skriveni prilaz pravnih akata i nekako spajam to i zovem dokumentarnom prozom, ali nastojim da se približavam književnosti. Ja se činjenica apsolutno držim, ni jednu činjenicu ne menjam, ono što je u spisima, što je fakat, to ponekad nije sasvim lako ni utvrditi, ali nastojim da to činim, koliko umem kao pravnik i onda tome dodajem refleksije, povezujem sa nekim uspomenama, ali na samim činjenicama ne menjam ništa. To je jedan pravni svet koje je malo potonuo, ali koji istovremeno izuzetno puno sličnosti i sa ovim svetom u kom živimo. Ponekad je neke obrasce lakše prepoznati u prošlosti nego u sadašnjosti, tako da ovo dobro poznavanje prošlosti možda olakšava i viđenje sadašnjosti.“

Pravo i pravičnost zavise od vremena, a sve je prekrivenom velom i uticajem idologije. Ono što, gledajući kroz vreme, uvek opstaje svakako je borba za dostojanstvo, zaključio je Varadi.

Ostale vesti iz ove kategorije