TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Dan škole i jubileji proslavljeni svečano

Redakcija TV Novi Bečej | 16. maj. 2018. | 15:43 | Društvo

Dan škole i jubileji proslavljeni svečano

Svečanom priredbom u Domu kulture u Novom Bečeju povodom Dana škole, Osnovna škola „Josif Marinković“ obeležila je tri velika jubileja: 250 godina postojanja škole u Vranjevu, nekadašnjem zasebnom naseljenom mestu, a danas delu Novog Bečeja, 60 godina od kako postoji osmogodišnji obrazovni program i 50 godina od kako škola nosi naziv po imenu jednog od najpoznatijih srpskih kompozitora, Josifa Marinkovića, rođenog Vranjevčana.

Prvi pisani trag o školstvu u Vranjevu je iz daleke 1768. godine. Tada je ovu školu pohađalo trinaest učenika, a važila je za jednu od boljih škola u okruženju, jer su njeni učenici, pored čitanja, pisanja i veronauke, učili i računanje. Ostaje zabeleženo da je prvi učitelj ove škole bio Nićifor Uvalić, a zanimljiv je i podatak da je škola svojevremeno imala više đaka nego što ih je bilo u Kikindi. Program proslave Dana škole i velikih jubileja bio je u znaku Josifa Marinkovića, kako i dolikuje, kaže direktor ove škole, Vladimir Davidović: „Jako sam zadovoljan i po reakciji publike video sam da su svi uživali u programu koji su pripremili naši učenici zajedno sa svojim nastavnicima. Na programu je bila predstava koja je u kratkim crtama opisala život i rad Josifa Marinkovića. Hor naše škole i horovođa su se potrudila da iz repertoara Josifa Marinkovića predstave njegove kompozicije za decu, a povodom ova tri jubileja spremili smo i jedan kratak film, osvrt na ono što je škola u proteklom periodu radila.“

Osnovna škola „Josif Marinković“ danas ima dvadeset i jedno odeljenje redovne nastave i tri odeljenja za decu sa posebnim potrebama, kao i tri odeljenja polaznika obrazovanja odraslih. U okviru škole funkcionišu produženi boravak i đačka zadruga.

Povodom proslave velikih i značajnih jubileja napisana je i monografija koja će svoje predstavljanje imati u muzeju „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju u okviru programa manifestacije „Noć muzeja“ koja će se održati 19. maja.

Ostale vesti iz ove kategorije