TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

O odbrani od poplava i vantelesnoj oplodnji na sednici Opštinskog veća

Redakcija TV Novi Bečej | 11. april. 2018. | 16:54 | Društvo

O odbrani od poplava i vantelesnoj oplodnji na sednici Opštinskog veća

Članovi Opštinskog veća opštine Novi Bečej na današnjoj 59. sednici odlučivali su ukupno o 16 tačaka na dnevnom redu, od čega su se tri tačke izdvojile kao najvažnije. To je najpre usvajanje Operativnog plana za odbranu od poplava na teritoriji opštine Novi Bečej za unutrašnje vode i za letnje nasipe Libe i Ljutovo za tekuću godinu. Ovim planom organizovana je odbrana od poplava, usled nailaska  velikih voda, spoljnih ili unutrašnjih, navodi se u opštem delu Operativnog plana, a kojom rukovodi Štab za vanredne situacije opštine Novi Bečej.

„Ono što je dobro da građani znaju jeste da je Tisa u ovom trenutku na 440 cm i da nema tendenciju rasta, već tendenciju opadanja. Nemamo čak nikakve naznake da će u narednom periodu biti bilo kakvog podizanja nivoa reke Tise. Mi smo u svakom slučaju spremni, Plan je usvojen, ali opasnosti u ovom trenutku nema“, rekao je nakon sednice Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Članovi Opštinskog veća usvojili su ovom prilikom i Pravilnik o postupku za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantalesnu oplodnju za parove koji žive na teritoriji opštine Novi Bečej koji detaljno uređuje ovaj postupak. Podsetimo, visina finansijske pomoći u ovom slučaju iznosi najviše 200 hiljada dinara po paru i isplaćuje se u jednokratnom iznosu, a može se ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje. Postupak za ostvarivanje ovih prava sprovodi Savet za populacionu politiku. O ovoj temi, predsednik opštine, kaže: „Dakle, tu ne reševamo sredstva koja delimo iz budžeta opštine, već način na koji će naši građani, odnosno građanke moći da ostvare pravo iz budžeta za vantelesnu oplodnju. Svi oni koji su ostvarili mogućnost vantelesne oplodnje preko Republike Srbije, a da ta vantelesna oplodnja nije uspela, mogu da konkurišu kod Opštine, kod nas su kriterijumi nešto niži nego u Republici.“

Pored donošenja rešenja o imenovanju organizacionih odbora „Velikogospojinskih dana“ i „Dana sela Kumana“, na 59. sednici Opštinskog veća doneto je rešenje i o imenovanju Organizacionog odbora za manifestaciju „Obeležavanje 230 godina od dobijanja statusa varoši“, koja bi trebalo da se održi 15. juna ove godine: „Ono što mislim da je ključ u svemu tome, iskoristićemo priliku, da ne kažem da ćemo „zloupotrebiti“ priliku obeležvanja 230 godina od dobijanja statusa varoši, za investicionu konferenciju, na koju ćemo pozvati najviši državni i politički vrh Republike Srbije, kako bismo prezentovali sve ono što Novi Bečej može da ponudi investitorima i prikazali da su dve industrijske zone praktično skoro pa završene, odnosno prve faze njihove izgradnje, zatim, šta imamo kao braunfild investicije moguće, a šta kao grinfild investicije i praktično iskorisitit priliku da i državni vrh upoznamo sa tim šta je opština Novi Bečej uradila za ove dve godine kada su industrijske zone u pitanju i da se na taj način stavimo na neku listu Privredne komore Srbije ili Razvojne agencije Srbije, odnosno Razvojne agencije Vojvodine.“

Na održanoj sednici Opštinskog veća doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na izveštaje o realizaciji programa manifestacija: 14. susreti narodnog stvaralaštva „Ričaj“, 18. dani Teodora Pavlovića i „Dani komedije Jovan Knežević - Caca“ za 2017. godinu, uz donošenje rešenja o davanju saglasnosti na program i pravila manifestacija „Noć muzeja“ za 2018. godinu.

Ostale vesti iz ove kategorije