TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Delo Tibora Varadija predstavljeno u Narodnoj biblioteci

Redakcija TV Novi Bečej | 4. april. 2018. | 15:51 | Kultura

Delo Tibora Varadija predstavljeno u Narodnoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci opštine Novi Bečej, doktor Tibor Varadi učinio je čast našim sugrađanima održavši književno veče na kojem je predstavio svoju knjigu. Njegova prva knjiga objavljena je na mađarskom, srpskom, a zatim i nemačkom jeziku, po želji autora koji je ostao veran trojezičnosti Bečkereka, a današnjeg Zrenjanina u kojem je odrastao. Čovek impresivne biografije, harvardski đak, profesor i doktor Prava, ovom knjigom krunisao je svoj dugogodišnji rad i njenim sadržajem oduševio i Agneš Đukičin, direktoricu Narodne biblioteke opštine Novi Bečej: „Mene je imresionirala uopšte ideja da napiše knjigu ovog tipa koju je napiso. Ona se pojavila i na srpskom jeziku. Na mađarskom se zove „Libatoll és történelem“, to bi bukvalno značilo „Guščije pero i istorija, a na srpskom jeziku se pojavila po nazivom „Put u juče“ i mi ćemo je vrlo skoro, čim gospodin profesor bude slobodan i na srpskom jeziku prezentovati našim sugrađanima. Mi smo odlučili da to budu dve odvojene prezentacije, a desilo se tako da je prva na mađarskom jeziku. Jedna impresivna karijera, jedna interesantna zrenjaninska porodica, sa jednim obično-neobičnim zanimanjem kao što je pravnik i šta se to u stvari sve dešavalo na ovim prostorima kroz određeni vremenski period kada su se smenjivale i vlasti i države. Pokažalo se da su se ljudi oduvek tužili i živeli svoje male ljudske živote, a šta se tu krije i dešava, koji su to kuriozumi, da li smo znali da su čak i dvoboji postojali Zrenjaninu i koje su to interesantne ljudske sudbine, sve to sadrži ova knjiga. “

Pored više od 250 načnih radova, od kojih su 30 knjige kao i 200 predavanja održanih u inostranstvu koja uključujući ona na univerzitetima Berkli, Harvard, Stanford, Kornel i Vejk Forest, impresivna je i činjenica da autor čita i piše, te objavljuje tekstove na mađarskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku, a stručnu, pravnu literaturu prati na španskom i italijanskom. Autor je objasnio odakle želja da se, pored pravnih poslova, posveti i učenju jezika: „Što se jezika tiče, imao sam sreću da sam rođen u Zrenjaninu, u Bečkereku gde je bilo 3 jezika u okolini: srpski, mađarski i nemački, barem u mojoj generaciji, a uz to sam naučio i francuski i engleski i to mi je nekakao blagodet. Što se tiče knjige, ja sam i ranije imao neke književne ambicije, pa sam se neko vreme priključio časopisu Új Symposion u Novom Sadu, neko vreme sam bio odgovorni urednik, ali mi je pravnička karijera bila takva da nije dopuštala mnogo prostora i mnogo vremena, tako da je književnost postala odlaganje. Sada sam joj se nekako, eto, vratio kroz advokatsku arhivu. Nekim malim čudom, u arhivi mog dede i oca je od 1893. do 2014. su ostali svi spisi i ti spisi sada, kada više nema interesa da se dobije spor, ono što je tu ostalo je skoro samo po sebi književnost. Te sudbine malih, sitnih ljudi, krajem 19. veka, za vreme Prvog svetskog rata, između dva rata i za vreme Drugog svetskog rata, sudbina manjina dok su Srbi bili manjina, a zatim i Mađari, nemačka okupacija i sudbina Jevreja, a zatim i sudbina Nemaca, predstavlja jedno zaista zanimljivo štivo i sadrže vrlo konkretne podatke o sitnim ljudima iz koje sam pokušao da stvorim dokumentarnu prozu.“.

Tibor Varadi rođen je 25. maja 1939. godine u Zrenjaninu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomu pravnog fakulteta stekao je u Beogradu gde je i magistrirao, a zatim juna 1968. godine još jednom magistrirao na Pravnom fakultetu univerziteta Harvard čime je stekao zvanje doktora pravnih nauka. Svoje delo „Put u juče“ predstaviće u Novom Bečeju i na srpskom jeziku, što je ujedno jedna od aktivnosti koja će obeležiti naredni period u novobečejskoj biblioteci, najavljuje Agneš: „Uskoro ćemo predstaviti jednu našu, mladu Novobečejku, talentovanu slikarku. Naime, naša galerija predstavlja umetnike, kao što je bila g. Đulizarević, profesora na likovnoj akademiji, pa evo dajemo šansu i mladima i to naročito našim Novobečejcima da pokažu šta znaju.“.

U planu su još dve književne večeri ovog meseca, a važno je podsetiti da je ove godine i veliki jubilej, tj. 160 godina postojanja Narodne biblioteke opštine Novi Bečej i da je velika čast imati biblioteku koja je samo 7 godina mlađa od Narodne biblioteke Srbije, rekla je Agneš.
 

Ostale vesti iz ove kategorije