TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Uvek aktivno u Klubu za dnevni boravak

Redakcija TV Novi Bečej | 21. mart. 2018. | 16:23 | Kultura

Uvek aktivno u Klubu za dnevni boravak

Maksimalno iskorišten prostor Kluba za dnevni boravak Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja pravi je primer da kolektiv koji čine osobe mahom u trećem dobu može biti itekako aktivan. Zahvaljujući dobroj organizaciji zaposlenih, članovi kluba u prilici su da gotovo svakog dana budu deo neke od mnogobrojnih sekcija i na taj način kvalitetnije utroše svoje slobodno vreme. Kao rezultat njihovih višemesečnih aktivnosti sinoć je u prostorijama Kluba upriličena priredba, a koju su pripremili članovi više sekcija, objašnjava Marija Cucin, diplomirana socijalna radnica i koordinator za otvorenu uslugu u Domu: „Današnja izložba i priredba su posvećene ženi, pošto smo u mesecu martu, dakle povodom 8. marta. Mi smo malo pomerili tu našu priredbu i, takođe, posvetili smo je i Uskrsu koji nam sledi i jednom i drugom. Članice literarne sekcije, na primer, uglavnom su se predstavile pesmama koje su vezane za ženu. Obzirom da je danas i Svetski dan poezije, 21. mart, UNESCO je ’99. godine, čini mi se, proglasio taj dan kao Svetski dan poezije, naše članice su zato ovoga dosetile i to sve povezale. Predstavljena je literarna sekcija, folklorna, horska i dekupaž sekcija koja se predstavila svojom izložbom.“.

Muzički segmenti svakako su obogatili ovaj program koji je najvećim delom bio prožet horskim pevanjem, a koje su izveli članovi sekcije koja postoji već dve godine, obasnila je Vesna Banjac, koordinator usluge Pomoć i nega u kući za stare i vođa dekupaž i horske sekcije: „Mi smo se predstavili sa 5 pesama: „Zelen lišće goru kiti“, „Godine su prolazile“, „Na te mislim“, „A kad tebe ljubit’ ne smem“ i „Gde si, da si moj golube“. To su neke pesme koje smo vežbali dve do tri nedelje za ovu priliku i to smo uvrstili u jedan deo našeg repertoara i naravno vežbaćemo dalje pošto su ovo penzionerke koje svakog petka dolaze na sekciju hora. Jednom nedeljno imamo probe i one to vole i drago im je. Počelo je sa jednom malo grupicom žena koje žele da pevaju, a na kraju se to pretvorilu u jednu grupu pevača i, eto, to i dan danas funkcioniše.“.

Studije pokazuju da su aktivni ljudi u poznim godinama zadovoljniji kvalitetom svog života, ređe padaju u depresiju i imaju bolje pamćenje od svojih neaktivnih vršnjaka, stoga je  stvaralaštvo članova Kluba za dnevni boravak, pored negovanja tradicije i svakodnevnog druženja, zdrav način da se ostane u fizičkoj i psihičkoj kondiciji.
 

Ostale vesti iz ove kategorije