TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Duh tradicije u Domu za odrasle

Redakcija TV Novi Bečej | 11. mart. 2018. | 15:27 | Kultura

Duh tradicije u Domu za odrasle

Muzika predstavlja pozadinu života svakog modernog čoveka. Ona se stapa sa našim dnevnim aktivnostima u tolikoj meri da je gotovo i ne primećujemo, a opšte je poznat njen ogroman uticaj na fizičko i mentalno zdravlje, na našu svest, ali i podsvest. Muziku registruje onaj deo mozga zadužen za osećanja i čulne doživljaje i prava bi šteta bila da je oni koji je stvaraju zadrže za sebe. Vodeći se ovom mišlju, Gradski narodni orkestar poklonio je jedno muzičko veče korisnicima usluga, posetiocima i radnicima Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ Novi Bečej koji je održan u Klubu za dnevni boravak. Cecilija Scheiber, vokalni solista ovog orkestra, podelila je sa nama utisak o ovoj večeri: „Ideja je bila da napravimo jedno posebno veče, da pozovemo korisnike koji su ovde, u stvari, domaćini, da oni nas ugoste, a da im mi pevamo. Na kraju se ovo pretvorilo u zajedničko pevanje, jer je i publika pevala sa nama. Bilo nam je lepo, energija je bila odlična i već su nas pitali kad ćemo doći ponovo. Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ Novi Bečej je ustanova u kojoj žive osobe sa mentalnim poteškoćama i stari i ovo je njihov dom, pa smo mi u tom smislu bili večeras njihovi gosti i na neki način smo pokušali da umesto televizijskog ekrana unesemo malo unesemo malo pesme i duha u njihove živote.“.

Gradski narodni orkestar formiran je 25. septembra 2015. godine u Novom Bečeju, a bavi se negovanjem muzičke kulture i tradicije sa prostora Balkana i šire. Njihov zadatak je da podstaknu mlade na edukaciju i ljubav prema instrumentima, kao i čuvanje starih pesama od zaborava, a Cecilija nam je izdvojila neke od naslova: „Gradski narodni orkestar se večeras predstavio sa repertoarom koji je bio sličan onom na Novogodišnjem koncertu sa nekim novim numerama, to su: Mito bekrijo, Noćas mi srce pati, Milica jedna u majke, Sejdefu majka buđaše i, naravno, tradicionalna kola. Sa Bojarkom smo otvorili koncert i na neki način dali ton kakve će pesme večeras biti na repertoaru.“.

Tradicionalna pesme našeg naroda nastajale su tako što su začete u nečijoj duši, a potom bi putovale, kako kažu, od grla do grla. Svaki kraj ima karakterističan napev, tematiku i ritam i to je upravo ono što čini šarolikost i bogatstvo naše tradicije, a zahvaljujući nepristupačnosti i zabačenosti sela u kojima neki od starosedeoca i danas žive, neke od njih ostale su netaknute čuvajući tako svoju prostodušnost i autentičnost.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika