TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Stop nasilju među mladima

Redakcija TV Novi Bečej | 8. mart. 2018. | 14:09 | Društvo

Stop nasilju među mladima

Vršnjačko nasilje u poslednje vreme uzima sve više maha. Skoro svakog dana možemo čuti da su neko dete njegovi vršnjaci tukli ili šikanirali, a neretko se ovi slučajevi završavaju nekom ozbiljnijom povredom ili doživljenom traumom. Porast agresivnosti i nasilja među mladima svih uzrasta ozbiljan je problem čijem rešavanju i uklanjanju je neophodno da se posvete svi, kako roditelji, nastavnici i vaspitači, tako i zvanične službe, odnosno sami mališani. Najbolji put jeste edukacija na svim nivoima, ali i kućno vaspitanje.

Temom vršnjačkog nasilja već duži niz godina bavi se beogradski Teatar „Dodir“ koji je u ove svrhe osmislio predstavu „Stop nasilju“, namenju upravo mališanima. Da decu treba edukovati još dok su mali, smatra i Dragoljub Petrović Surep, autor i reditelj predstave, koja je ove nedelje izvdena i u Domu kulture u Novom Bečeju: „Ne kažem da će oni sve ovo da shvate što smo mi pripremili. Jednostavno, mi smo namenski radili ovu predstavu, igramo je već jedanaest godina, od Leskovca do Subotice nema grada gde nismo igrali, a evo prvi put smo danas u vašem gradu. Pokušavamo da kroz junake iz dečjih bajki, namerno smo uzeli junake, pošto se ispostavilo u nekom istraživanju da deca više veruju junacima tih stripova i bajki nego maltene svojim roditeljima. To je i u redu. Sećam se priče kada sam ja bio dete da je za mene najpametniji bio moj učitelj. Na tom osnovu smo zapravo i počeli da radimo našu predstavu u saradnji sa pedagozima osnovih i predškolskih ustanova u Beogradu, tako smo napisali tu predstavu koja je kompletno u stihu, kako bi deci malo lakše ušla u uho. Onda će ostati malo zapamćena po nekim stvarima. No, dovoljno je da jedno dete promenimo, da shvati da treba da promeni svoje ponašanje, naša misija je ispunjena. Zato ja ovaj naš posao smatram misijom, jer imamo tri predstave koje tretiraju društveno aktuelne teme, kao što je vršnjačko nasilje, kroz predstavu „Stop nasilju“, zatim, imamo predstavu „Čarobna knjiga“ koja podstiče decu na čitanje knjiga, jer smo primetili da deca malo čitaju. Imamo i „Zelenu planetu“ kroz jednu lepu, modifikovanu Crvenkapu, u okviru čega deci pokušavamo da ukažemo na značaj čiste i zdrave životne sredine. Zato i kažem da su sve naše predstave zapravo male misije.“

Dečja predstava „Stop nasilju“ u Novom Bečeju je izvedena dva puta. Najpre, za mališane Predškolske ustanove „Pava Sudarski“, a odmah potom i za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“. Od likova kao što su Mačak u čizmama, Popaj i Veštica, kroz komične, ali edukativne situacije, mališani su ovom prilikom mogli da čuju da batine nisu ni za decu ni za ljude i da one ništa lepo ne nude, sem bola i poniženja, a učili su i o poštenju, o lepom ponašanju i pomirenju.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika