TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Raspevani "UJEŽ" poklon za Osmi mart

Redakcija TV Novi Bečej | 7. mart. 2018. | 15:16 | Kultura

Raspevani "UJEŽ" poklon za Osmi mart

Veče uoči praznika žena, članovi Amaterskog pozorišta Novi Bečej- NB Teatra priredili su publici u Domu kulture muzičko-scensko veče, gde je, za ovu priliku, radnja predstave „UJEŽ“ preseljena u kafanu, a sam tok priče prati tamburaški orkestar. Ova urnebesna Nušićeva komedija govori o udruženju žena koje predstavlja borbu za žensku emancipaciju tridesetih godina minulog veka, a koja istovremeno na više načina dokazuje da svaku uzvišenu ideju, poput istinskog humanitarnog rada, uvek prati i njena izopačenost. Sastanak ove grupe žena u trenucima predaha prati muzika prilagođena ambijentu, a kako je nastao novobečejski „UJEŽ“ objasnio nam je reditelj predstave, Vladeta Sudarski: „To je pripremljeno za Dane komedije, za dodelu nagrada, da se napravi jedan fini, mali delić od sat vremena, tačnije, 55 minuta. Onda smo videli da to može da se obogati muzikom, normalno, tu je onda tamburaški orkestar i samo smo sklopili da to može da ispadne evo ovako, kao što je i ispalo za Osmi mart. Ovo je 7. put da izvodimo i ovo je do sad najbolja reakcija publike. Čak i na premijeri za Dane komedije, isto je u pitanju bila novobečejska publika, nije bila ovakva reakcija kao sad. Ovo je baš iznenađujuće fino i lepo, zadovoljni smo.“.

Dobro raspoloženje učesnika na sceni i više od sat vremena iskrenog smeha u publici obećanje su i razlog da „UJEŽ“ bar još neko vreme bude aktuelan na našoj sceni, a o daljim planovima Vladeta kaže: „Imamo prilike da igramo na malim scenama, u stvari, ovo i jeste predstava za male scene, a sledeća gostovanja imamo u Batajnici i Karađorđevu.“.

Međunarodni dan žena slavi se 8. marta svake godine, a nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Ovaj datum po prvi put tačno je određen i prihvaćen 1917. godine, a u međuvremenu uvedene su institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u noćnoj smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

Ostale vesti iz ove kategorije