TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Vojni poziv, izazov za mlade

Redakcija TV Novi Bečej | 19. februar. 2018. | 15:29 | Društvo

Vojni poziv, izazov za mlade

Ministarstvo odbrane Republike Srbije i ove godine raspisuje konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole. U školskoj 2018. i 2019. godini izvršiće se prijem 90 kandidata muškog i ženskog pola, od toga 30 učenika za smer Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana i 15 učenika za smer -Jedinice za elektronska dejstva. Tim povodom, u Skupštinskoj sali Radničkog univerziteta, Komanda za razvoj Banatske brigade iz Zrenjanina održala je prezentaciju za učenike  osmih razreda Osnovne škole „Miloje Čiplić“ i Osnovne škole „Josif Marinković“ iz Novog Bečeja, a bliže im je predstavljen i upis na Vojnu akademiju kao i druge mogućnosti po završetku školovanja objašnjava Dragana Milošev, predstavnica odseka za javne službe: „Prezentovali su predmete koje imaju deca u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi kao i koje stdujske programe mogu da biraju na Vojnoj akademiji. Oni su nam na vrlo interesantan način predstavili život i rad u pomenutim školama.“

Na prijemnom ispitu za upis u Vojnu gimnaziju učenike očekuje provera znanja iz srpskog jezika, matematike kao i fizička, psihološka i medicinsko- zdravstvena procena, a one koji po završetku Vojne gimnazije žele da nastave usavršavanje u ovom pozivu očekuje prijemni na Vojnoj akademiji. Kvalifikacioni ispit za upis na Vojnu akademiju podrazumeva polaganje testa iz matematike kao i proveru fizičkih sposobnosti, a postoji i mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka u trajanju od 6 meseci, nakon čega bi stekli mogućnost zaposlenja u profesionalnoj vojsci i šansu da napreduju do čina podoficira. Najvažnije je da budući kandidati budu svesni i dobrih i loših strana ovog poziva kaže major Rade Daljević: „Danas smo preuzeli projekat civilno-vojne saradnje „Vojni poziv- izazov za mlade“. Razlog našeg dolaska je realizacija projekta i raspisani konkursi za vojne škole i za Vojnu gimnaziju i za Srednju stručnu vojnu školu kao i za Vojnu akademiju. Bili smo već u opštini Sečanj, a danas smo ovde. Mladi jesu zainteresovani samo im treba preneti prave informacije, to je suština, jer mi se čini da nemaju prilike vojsku da vide u pravom svetlu. U zadnjih nekoliko godina Srednja stručna vojna škola realizuje obuku profila sa kojima je vojska deficitarna. To je izuzetna prilika za mlade koji ne planiraju da studiraju da odmah posle srednje škole dobiju zaposlenje. Praktično oni bi bili proizvedeni u čin vodnika, to je prvi podoficirski čin i odmah bi počeli da rade.“.

Major Rade Daljević pozvao je ovom prilikom sve zainteresovane da 15. septembra posete kasarnu u Zrenjaninu i prisustvuju aktivnosti pod nazivom „Otvoreni dan“ koja za cilj ima sticanje prave slike o izgledu kasarne i  radnom danu vojnika. Neizbežna tema bile su svakako i žene u vojsci za koje je od 2007. godine otvoren konkurs ravnopravno sa muškarcima, a tome su posvedočile i dve dame u uniformi koje su potkrepile volju mladoj učenici, Jovani Bojić, da istraje u nameri i upiše baš ovu školu: „Idem u 8. razred i zainteresovana sam za Vojnu gimnaziju. Pripreme su počele, vežbam matematiku i pošto imamo kej trčim svakog dana i spremam se i za fizičko. Odlučila sam se za ovaj poziv zato što me dosta privlači uniforma, sad, da li je to vojska, ili policija.... Ipak sam se odlučila za vojsku i nadam se da ću uspeti u tome.“.

Konkursi za Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu kao i za Vojnu akademiju otvoreni su od 12. februara do 30. marta, a više informacija možete naći na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ostale vesti iz ove kategorije