TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Apel humanim ljudima sa O krvnom grupom

Redakcija TV Novi Bečej | 8. februar. 2018. | 15:22 | Društvo

Apel humanim ljudima sa O krvnom grupom

Trogodišnjoj devojčici iz Novog Bečeja, koja je trenutno na lečenju u Beogradu, hitno su potrebni trombociti 0 krvne grupe jer je očekuje  nekoliko operacija. Apel je upućen svim muškim osobama od 18 do 50 godina koje imaju ovu krvnu grupu, bez obzira da li su dobrovoljni davaoci krvi ili ne. Potreba za ovom dragocenom tečnošću je velika, a u prilog hitnosti ove humane akcije govori činjenica da je potreban bar jedan donor dnevno. Svi ljudi dobre volje koji zadovoljavaju kriterijume potrebno je da se jave Rudolfu Horvatu, predsedniku Osnovne organizacije Crvenog krsta Novi Bečej, na telefon 061/2023800 ili da mu se porukom jave u inboksu njegovog fejsbuk profila.

 „Apelujemo na sve građane opštine Novi Bečej, da nam se odazovu svi koji imaju 0 krvnu grupu, bez obzira na Rh faktor, jer imamo jednu malu devojčicu, od tri i po godine u Beogradu kojoj je neophodna krv 0 grupe. Krv nam je izuzetno neophodna, ali ne vadi se krv, nego se iz krvi vade trombociti. Dakle, procedura je sledeća: ide se za Zrenjanin, gde se vrši kontrola krvi, a ako se ona prođe, ukoliko ste putpuno zdravi, što se utvrđuje putem krvi, narednog dana ili kad to bude bilo potrebno, ići će se za Beograd, gde će se iz krvi vaditi trombociti. U pitanju je procedura koja traje oko dva, do dva i po sata. Znači, molim vas, apelujem na svakog ko se oseća humanim i želi da pomogne toj maloj devojčici koja još nije ni osetila život, da se odazove“, rekao je Horvat.

Ukoliko analiza krvi pokaže da ste pogodni za davanje trombocita, pre samog davanja potrebno je da doručkujete, a obrok treba da je lagan i nemastan, kao i večera prethodne večeri. Takođe, nemojte konzumirati alkohol barem 24 časa pre davanja trombocita. Ukoliko ste morali da koristite lekove kao što su Aspirin, Brufen ili Diklofen, potrebno je da prođe 5 dana od zadnje tablete da biste mogli da dajete trombocite. Osoba koja zadovoljava sve kriterijume trombocite može dati svakih 15 dana.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika