TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Više prostora za korisnike u Domu za odrasle

Redakcija TV Novi Bečej | 7. februar. 2018. | 15:24 | Društvo

Više prostora za korisnike u Domu za odrasle

Na predlog Komisije Ministarstva pravde, na sednici održanoj 30. juna 2016. godine Vlada Republike Srbije donela je rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Ovaj konkurs rezultat je primene posebnih mera plana za borbu protiv korupcije i njime je predviđeno sprovođenje centralizacije kroz formiranje jedinstvenog fonda za prikupljanje ovih sredstava. Dom za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja jedna je od institucija kojoj su ovim putem odobrena sredstva za projekat zamene i rekonstrukcije postojećeg krovnog pokrivača, a o realizaciji ovog projekta više nam je rekla Ljiljana Bognić, direktor ove ustanove: „To su radovi , nažalost, na našem najnovijem objektu, na domu koji je otvoren 1987 godine i na kom već godinama imamo problem sa krovom. Objekat je mladih godina, krov je bio dobar, ali je nesrećno građevinski iskonstruisan i imali smo puno problema sa prokišnjavanjem, pa smo morali da ga menjamo. Uspeli smo da preko konkursa Ministarstva pravde obezbedimo sredstva, konkurisali smo i projekat je prošao, obezbedili smo sredstva za zamenu krova. Pošto mi uvek kalkulišemo kako da dođemo do većeg prostora, jer nam stalno nedostaje koristan prostor u okviru objekata, rešili smo da svoje pare uklopimo u finansijska sredstva koja smo dobili od Ministarstva pravde i da zajedno sa rekonstrukcijom krova uradimo i rekonstrukciju potkrovlja i na taj način dobijemo koristan prostor za korisnike koji su na smeštaju u ovom odeljenju 3.“.

Ovim prostorom neće biti povećan broj korisnika, jer kapacitet smeštaja mora ostati nepromenjen, ali će se višekrevetne sobe rasteriti i samim tim podići kvalitet života korisnika i obezbediti lakši rad zaposlenih, kaže Ljiljana: „To je dosta velika površina potkrovlja. Dobićemo, u stvari, 6 soba i to lepih, prostranih soba, koje će imati svaka svoje kupatilo za razliku od ostalih soba na odeljenju koje nemaju svaka sopstveno, nego imaju zajedničke toaletne prostore i dobićemo jedan ogroman zajednički prostor. Planirali smo da to bude zajednički prostor za dnevne aktivnosti korisnika, na primer biblioteka, možda mali slikarski studio, pošto imamo puno korisnika koji crtaju i bave se slikanjem, zatim za držanje instrumenata za sviranje i slično.“

Ova ustanova prema Zakonu o socijalnoj zaštiti obezbeđuje stanovanje i zadovoljenje osnovnih životnih potreba kao i zdravstvenu zaštitu smeštenim korisnicima. Ustanova zbrinjava 425 korisnika  koja su pretežno duševno obolela lica kao i starija lica sa neadekvatnim porodičnim staranjem.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika