TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Poseta ministra u završnici projekta "Gradovi u fokusu"

Redakcija TV Novi Bečej | 27. decembar. 2017. | 15:40 | Društvo

Poseta ministra u završnici projekta "Gradovi u fokusu"

Završna manifestacija projekta opštine Novi Bečej „Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti“ koji je tokom protekle godine realizovan u okviru programa „Gradovi u fokusu“ krunisan je posetom ministra kulture i informisanja, Vladana Vukosavljevića, opštini Novi Bečej. Tom prilikom, Vukosavljević je otvorio rekonstruisan Žitni magacin u Novom Miloševu i rekonstruisan i opremljen prostor u Domu kulture u Novom Bečeju koji je pretvoren u modernu multimedijalnu salu. Opština Novi Bečej je na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja prva ponela titulu „Grad u fokusu“, a za realizaciju pobedničkog projekta dodeljeno je 56 miliona 763 hiljade dinara koji su utrošeni za organizaciju mnogobrojnih manifestacija i rekonstrukciju objekata kulture u naseljenim mestima opštine.

Vukosavljević je u izjavi za medije istako da je novac ovom prilikom otišao u prave ruke, jer je opština Novi Bečej opravdala poverenje i kvalitetno sprovela sve projektom predviđene aktivnosti. On je čestitao svima koji su učestvovali u realizaciji projekta na odlično obavljenom poslu: „Nama je koncept projekta „Gradovi u fokusu“ izuzetno značajan, zato što je u simboličkom, ali i u materijalnom smislu živa primena principa decentralizacije kulturne politike za koju se Ministarstvo kulture i informisanja svesrdno zalaže. Naravno, da bi to u praksi bilo ostvareno potrebno je da sredstva koja nisu mala za naše uslove budu pravilno upotrebljena, da se uradi kako je bilo predviđeno projektima. Mi smo danas videli da je to sve zaista učinjeno kako dolikuje i kako treba. Prema tome, zadovoljan sam, a zadovoljne su i moje kolege, i čestitam još jednom svima. Mislim da  je opština Novi Bečej realizacijom ovog dela konkursa „Gradovi u fokusu“ dobila značajno i veoma važno povećanje kulturne ponude i kapaciteta za sprovođenje kulturne politike. Mislim da će ta činjenica vrlo brzo da počne da daje ohrabrujuće rezultate u pogledu kvaliteta kulturnog života u ovoj, inače, vrlo agilnoj i aktivnoj opštini. Dakle, to je otprilike bilo ono što smo danas imali prilke da vidimo i utisci koje smo stekli.“

Vukosavljević je naglasio da je već raspisan konkurs „Gradovi u fokusu“ za narednu godinu i rekao da očekuje će se gradovi i opštine ponovo prijaviti sa dobrim projektima. On je istakao činjenicu da je Ministrastvo kulture i informisanja ovim konursom za dve godine dodelilo blizu 300 miliona dinara. Vukosavljević je, takođe, izjavio da će Ministarstvo nastaviti da pomaže opštinu Novi Bečej, obzirom na činjenicu da je prepoznato još značajnih potencijala, kao što su dvorac Karačonji u Novom Miloševu i Žitni magacin u Novom Bečeju.

Na konferenciji za medije održanoj u novoj sali Doma kulture u Novom Bečeju, prisutnima su se obratili i vođa projekta, Dragan Rauški, kao i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je istakao činjenicu da je uz učešće opštine Novi Bečej ukupan iznos utrošenih sredstava u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ preko 60 miliona dinara: „Moram da priznam da smo zlouprotrebili prisustvo ministra, kojem sam zaista neizmerno zahvalan za šansu koju je Novi Bečej dobio, ali i zaslužio, a nadam se i opravdao. Dakle, zloupotrebili smo njegovo prisustvo u smislu jer smo mu prezentovali ono što će Novi Bečej već možda 2018. ili 2019. godine kandidovati u okviru „Gradova u fokusu“ samostalno ili zajedno sa nekom drugom opštinom. Novi Bečej zaista ima šta da ponudi, čime da se ponosi, ideja nam, hvala Bogu, ne nedostaje, a potrudićemo se u narednom periodu sve to i realizujemo, od popravke dvorca Karačonji u Novom Miloševu, do rekonstrukcije Žitnog magacina u Novom Bečeju koji je najstariji objekat tehničke kulture u Vojvodini, do izgradnje replike neolitskog naselja Borđoša, čija stalna postavka može da se vidi u Domu kulture. Imamo još jedno značajno arheološko nalazište, Matejski brod, tako da ćemo, nadam se, biti stalni na spisku Ministarstva kulture.“

Pored rekonstrukcije Žitnog magacina u Novom Miloševu i Doma kulture u Novom Bečeju, projektne aktivnosti opštine Novi Bečej obuhvatile su i rekonstrukciju Tursko-bečejske štedionice u Novom Bečeju, zatim radove u Narodnoj biblioteci, Banatskom kulturnom centru, Muzeju „Žeravica“ i Zoološkom vrtu porodice Jorgin u Novom Miloševu, ali i 20 manifestacija, izložbi i seminara, uz koncert duhovne muzike u Bočaru, međunarodni simpozijum posvećen arheološkim lokalitetima, početak digitalizacije kulturnog nasleđa i mnoge druge.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika