TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Dom kulture upriličio sećanje na Zagorku Zagu Jegdić

Redakcija TV Novi Bečej | 28. novembar. 2017. | 15:22 | Kultura

Dom kulture upriličio sećanje na Zagorku Zagu Jegdić

Kada se kaže da je bila osnivač manifestacija kao što su „Obzorja na Tisi“ i likovna kolonija „Tiska akademija akvarela“ svi znamo da se radi o Zagorki Jegdić, nekadašnjoj direktorki tadašnjeg Radničkog doma u Novom Bečeju, današnjem Domu kulture. Njeni prijatelji i saradnici kažu da je bila žena neverovatne energije koja je svojim zalaganjem zadužila ne samo Dom kulture u Novom Bečeju, već i kulturu čitavog okruženja.

Povodom obeležavanja deset godina od njene smrti sinoć je u galeriji „Tiske akademije akvarela“ upriličen program, kojim su se Zage, kako su je svi znali i zvali, setili njena porodica, prijatelji, saradnici i poštovaoci njenog rada. Program je organizovan u dva dela, a u okviru prvog sa četiri numere predstavio se hor Osnovne škole „Miloje Čiplić“, pod dirigentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić, Zagine ćerke. O Zagi ovom prilkom govorili su Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra i Slavica Kovačev, Zagina prijateljica i saradnica „Ona je bila i majka, i drug, i prijatelj, i sestra, sve. Ona je umela da od ničega napravi nešto. Ona raširi crveni tepih i onda bude svečanost, može da dođe hor Vojske Jugoslavije, koji je dolazio, može da peva njen hor, to je bilo isto. Ona je nešto što ne znam da li neko može da ponovi. Ona je zvezda, naša iskra kulture. Ona je ostavila u nasleđe ovom Domu kulture mnogo toga i ja sam srećna što ovi mladi ljudi koji sada ovde rade to koriste, što su nastavili sve manifestacije koje je Zaga započela. Ovde se i dalje i igra, i peva i glumi, ovde dočekujemo „Obzorja“, dočekujemo prijatelje, tako da sam ja zadovoljna što je to tako, a mislim da je i Zaga, koja gde god da je, gleda nas“, rekla je Slavica Kovačev.

Jedna od onih koja je nastavila rad Zagorke Jegdić je i Marijana Baračkov, stručna saradnica Doma kulture u Novom Bečeju, takođe, nekadašnja direktorka ove ustanove: „Mogu da kažem da je ona zaista ostavila neizbrisiv trag u Domu kulture, a naravno i na čitav kulturni život naše zajednice, jer je bila veoma veliki i predan kulturni poslenik, veoma vredna, energična žena, puna ideja, spremna i sposobna da ih i realizuje. Ostavila nam je u amanet dve divne manifestacije, koje je osnovala, a koje mi i danas održavamo i negujemo. U pitanju su najpre „Obzorja na Tisi“, posvećena Josifu Marinkoviću. Ove godine smo proslavili jubilej, 25 godina postojanja ove manifestacije. Takođe, to je i likovan kolonija „Tiska akademija akvarela“ koja je ove godine održana po 22. put.“

U drugom delu programa gitarista Branko Barnić priredio je prisutnima odličan solistički koncert, a na repertoaru su se našla uglavnom dela gitarskih kompozitora, Rolana Dijensa, Isaka Albeniza, Heitora Vilja Lobosa i drugih. Barnić se gitarom bavi već dugi niz godina: „Ja svaki put kada me to pitaju moram da se dobro zamislim, da prebrojim. Dakle, već 24 godine sviram, a profesionalno i na javnim nastupima sviram od 2004. godine. Računam da sam počeo kao student Akademije umetnosti u Novom Sadu. Radio sam zatim u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, doškolovavao se i u inostranstvu, završio master i sada se opet vratio. Po prvi put sam u Novom Bečeju, nadam se da će se uspostaviti saradnja i da će biti još prilika da ovde sviram.“

Barnić je izrazio zadovoljstvo što je imao prilku da učestvuje u obeležavanju ovog datuma i sećanju na jedinstvenu Zagorku Zagu Jegdić.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika