TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Pesnička republika proslavila svoj prvi rođendan

Redakcija TV Novi Bečej | 26. novembar. 2017. | 18:50 | Kultura

Pesnička republika proslavila svoj prvi rođendan

U Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu u subotu, 25. novembra, proslavljena je prva godišnjica postojanja Pesničke republike, svojevrsne manifestacije, koja pod svoje granice okuplja pesnike iz čitavog regiona. Po prvi put, ove godine je dodeljena i „Gramata Pesničke republike“, a dobio ju je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, koji se peozijom bavi od svoje rane mladosti.

„Ideje Pesničke republike naslanjaju se zapravo na ideje Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji je najdemokratskiji festival sigurno u zemlji i regionu, pa možda i u svetu, a to je da svi koji pišu poeziju na našim manifestacijama mogu da se prijave, slobodnmo dođu i da učestvuju i da zajedno svi širimo tu pozitivnu i lepu pesničku reč. Ove godine, na godišnjicu Pesničke republike, zapravo, na njen prvi rođendan, ustanovljena je i „Gramata Pesničke republike“, dakle, nagrada koja se dodeljuje za najbolju knjigu koja je propustila priliku da bude nagrađena u poslednjih pedeset godina. To je prvi put da se javlja jedan ovakav konkurs za propuštenu priliku i za knjige koje su se ranije javile i bile objavljene, a nisu u dovoljnoj meri bile zapažene“, rekla je Senka Vlahović, umetnički direktor BKC-a.

Igor Mirović je „Gramatom Pesničke republike“ nagrađen za knjigu „Kremen plamen“ koja je objavljena 2003. godine: „Pre svega želim da se zahvalim predlagačima i, naravno, gospodinu Radovanu Vlahoviću, osnivaču ovog sjajnog centra, Pesničke republike, jednog kultnog mesta, slobodno mogu da kažem, iz kojeg isijavaju ne samo stihovi već i poruke koje stihovi pružaju. Srećan sam i zadovoljan što sam dobio nagradu. Poezijom se bavim od svoje rane mladosti. Dakle, prvo sam se bavio poezijom, pa onda, po nekoj čudnoj spirali, i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene, zapravo, znači jednu vrstu potvrde da je moj prvi izbor bio pravi, a da je ovaj drugi i da su svi kasniji izbori bili slučajni i uzrokovani nekim drugim događajima, a ne onim iskonskim koji u meni stanjuju i koji su i proizveli moje stihove pre više od 35 godina, na petnaestak kilometara odavde, u Kikindi. Učestvovao sam tada na jednoj prvoj manifestaciji, na pesničkim susretima srednjoškolaca Jugoslavije „Majskim susretima pesnika srednjoškolaca“ i tada sam zavoleo peoziju, zavoleo manifestacije poput ove i možda je sudbina htela da se jedan mali krug zatvori i ovom nagradom.“

U Banatskom kulturnom centru ovom prilikom održan je i pesnički maraton u kom je učestvovalo pedesetak pesnika iz države i regiona. Svi pesnici koji su nastupili dobili su pasoše Pesničke republike i postali njeni državljani.

Ostale vesti iz ove kategorije
Yunet Hosting
europetrol
matijevic
bomax
laguna
magnotron
univerexport
rest_index
terakeramika