TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Godišnji vremeplov Muzeja traktora "Žeravica"

Redakcija TV Novi Bečej | 11. septembar. 2017. | 16:18 | Društvo

Godišnji vremeplov Muzeja traktora "Žeravica"

Jedinstveni godišnji vremeplov i prezentacija Muzeja traktora „Žeravica“ u Novom Miloševu sada već tradicionalno se održavaju druge subote u septembru pod nazivom „Zalazak u svitanju“. Muzej traktora „Žeravica“ jedan je od retkih u Evropi tog tipa, a svako ko se nekad zaputio u Novo Miloševo i odlučio da ga poseti, zaista je imao šta i da vidi: od oldtajmer traktora i parnih mašina, preko oldtajmer vozila i raznovrsnih i mnogobrojnih starinskih predmeta koji su u modernom prostoru muzeja sačuvani od zaborava. Manifestacija „Zalazak u svitanju“ ove godine je imala i jednu posebnost, jer je proteklog vikenda simbolično postavljen i kamen temeljac za budući muzej, košarkaški teren, dečje igralište i spomen česmu posvećene Ranku Žeravici, proslavljenom košarkaškom treneru i stručnjaku.

Polaganju kamena temeljca, među mnogima, prisustvovali su i Zagorka Žeravica, udovica Ranka Žeravice, i predstavnici Košarkaškog saveza Srbije.

Prema rečima Saše Maksimovića, predsednika opštine Novi Bečej, lokalna samouprava se u manifestaciju „Zalazak u svitanju“ uključila tek prošle godine, ali je zahvalna Čedomiru Žeravici na dozvoli da to učini.

Od nedavno deo bogate postavke muzeja „Žeravica“ je i parni valjak u funkcionalnom stanju, koji je ovom prilikom promovisan.

Kao i svake godine, Muzej traktora „Žeravica“ povodom godišnjice svog postojanja, ugosti veliki broj posetilaca uz bogat kulturno-umetnički program, a svakako najatraktvniji jeste prikaz rada parne mašine i vršalice, odnosno vršidbe žita na stari, tradicionalan način, u kom najviše uživaju mališani. Posetioci su proteklog vikenda imali priliku da vide i defile tridesetak oldtajmer traktora, ali i da se provozaju u nekom od njih. Još jedna od zanimljivosti je da se većina traktora koji su izloženi u muzeju „Žeravica“ nalaze u voznom stanju, što se može videti upravo svake druge subote u septembru.

Ostale vesti iz ove kategorije