TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

U Narodnoj biblioteci obeleženo 33 godine postojanja časopisa „Krovovi“

Sanja Milenković | 20. jul. 2021. | 11:53 | Kultura

U Narodnoj biblioteci obeleženo 33 godine postojanja časopisa „Krovovi“

U Narodnoj biblioteci Novi Bečej, a uz podršku opštine Novi Bečej i Kulturnog centra “Karlovačka umetnička radionica” iz Sremskih Karlovaca, promovisan je časopis za nauku, kulturu i umetnost “Krovovi” čime je ujedno obeleženo 33 godina njegovog trajanja. O njemu je, pored tehničkog urednika, pesnika i esejiste, Vladimira Rapčenka, govorio i odgovorni urednik i književnik, Mirko Dimić, ocenjujući ga kao časopis širokog renomea ne samo za Sremske Karlovce, već i za čitav region, Vojvodinu i Srbiju.

Časopis „krovovi“ predstavlja temelj saradnje sa Novi Bečejom i ovim delom Vojvodine, ali i put kojim se neki značajni ljudi mogu približiti Sremskim Karlovcima, zaključio je Dimić. U okviru promocije, predstavljena i izložba po nazivom “Grafički realizam”, karikaturiste i grafičara, Gorana Jevtića.

Upravo ova promocija podstakla je Slavicu Lazarević, rođenu Tapavički, profesoricu književnosti u penziji, da Narodnoj biblioteci u rodnom Novom Bečeju pokloni svoju kolekciju časopisa iz 19. veka gde će je sačuvati od zaborava, a zatim, kroz proces digitalizacije, i od zuba vremena. Ova vredna kolekcija, kako otkriva, poklon je porodice Marin iz Loznice gde je živela na početku svoje karijere.

U ovim časopisima ćiriličnim pismom oslikan je čitav kulturni život tadašnje Austrougarske, odnosno Srba u Vojvodini i nakon više pregovora sa Srpskom Akademijom nauka, kolekcija je ipak završila na policama Narodne biblioteke u Novom Bečeju.

Na promociji je segmentarno predstavljeno sve što se tiče redakcije i uređenja časopisa kako bi ga približili čitaocima i ujedno ohrabrili neke nove autore da svoja dela objave već u narednom broju.

 

Ostale vesti iz ove kategorije