TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Sećanje na „Besmrtni monitor“ i komandanta Aleksandra Berića

Sanja Milenković | 16. april. 2021. | 11:54 | Kultura

Sećanje na „Besmrtni monitor“ i komandanta Aleksandra Berića

Dom kulture opštine Novi Bečej sinoć je bio domaćin promocije knjige „Besmrtni monitor“, autora, kontraadmirala u penziji, Boška Antića. Pomenuto delo posvećeno je Aleksandru Beriću, poručniku bojnog broda prve klase i komandantu Kraljevskog broda "Drava“, rođenom 1906. godine u Novom Bečeju, koji je svoj život herojski izgubio 12. aprila 1941. godine u takozvanom Aprilskom ratu čuvajući bezbednost graničnog prelaza Dunava kod Bezdana. Njegov brod napala je nemačka avijacija kod današnjeg Čelareva prilikom povlačenja vojske ka Novom Sadu, a komandant Berić odbijao je napade sve dok brod nije bio potopljen, postupajući po nepisanom pomorskom pravilu da „kapetan tone sa svojim brodom“. Njegovo telo pronađeno je kod sela Belegiš gde je i sahranjen na seoskom groblju.

Pre nego što je pretočeno u književno delo, prikupljanje informacija o životu Aleksandra Berića trajalo je gotovo 4 decenije, a njegov lik i istorijsku ulogu  najbolje opisuju anegdote koje su takođe našle svoje mesto među koricama knjige. Kada je svojevremeno razgovarao sa preživelim mornarom iz Valjeva bilo je to, seća se autor, sa izrazom dubokog poštovanja, stajući mirno, što je, kako kaže, i jedini način na kom treba govoriti o posadi bojnog broda “Drava”.

Autor knjige i kontraadmiral u penziji, Boško Antić, dobitnik je i plakete „Živojin Mišić“ uručene za 46 godina naučnog, stručnog i publicističkog rada i postignute rezultate i dostignuća u obavljanju  komandnih, operativni i obrazovnih dužnosti. Napisao je 65 knjiga, 137 stručnih i  više od 1000 publicističkih članaka, potpisuje nekoliko dokumentarnih filmova, a učesvovao je i u velikom broju emisija kao vojno-politički komentator.

Više o ovome saznajte u TV prilogu!

Ostale vesti iz ove kategorije